Norsk-svensk IS-kriger etterlot seg sju barn:

Bestefaren vil hente barna hjem fra Syria

- De er bare ofre.

IS-KRIGER: IS-KRIGER: Michael Skråmo var norsk statsborger, men ble født og vokste opp i Göteborg. Her fra et av propagandabildene Skråmo har lagt ut.
IS-KRIGER: IS-KRIGER: Michael Skråmo var norsk statsborger, men ble født og vokste opp i Göteborg. Her fra et av propagandabildene Skråmo har lagt ut. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den 14. mars meldte britiske ITV at den norsk-svenske IS-krigeren Michael Skråmo (33) hadde omkommet.

Det var hans mor som opplyste om dødsfallet i et intervju med TV-kanalen.

IS-terroristen, som var en av de mest profilerte fremmedkrigerne og IS-rekruttererne som har reist fra Sverige, etterlot seg sju barn, skriver SVT.

Alle barna er nå foreldreløse, fordi deres mor også døde i et bombeangrep i Syria.

Vil hente barna

Derfor ønsker Skråmos svigerfar, Patricio Galvez, å hente barna hjem til Sverige.

Ifølge SVT har Galvers reist til grensa til Syria.

Han forteller at han har fått informasjon om at tre av barna, som er født hos terrorgruppa IS, befinner seg på et sykehus i byen Hasaka, nord i landet. Tre andre barn skal oppholde seg i et telt for foreldreløse barn i en flyktningleir, sier han.

Hva som har skjedd med det siste barnet, er ukjent. Hun er forsvunnet, ifølge bestefarens opplysninger.

FLYKTNINGLEIR: Flere barn av IS-krigere bor nå i flyktningleir i Syria. Mange av dem er foreldreløse, som her i Hasaka. Foto: Issam Abdallah / reuters / Scanpix
FLYKTNINGLEIR: Flere barn av IS-krigere bor nå i flyktningleir i Syria. Mange av dem er foreldreløse, som her i Hasaka. Foto: Issam Abdallah / reuters / Scanpix Vis mer

Det yngste barnet er ett år gammelt, de andre er to, tre , fem og fem (tvillinger), sju og åtte.

- Jeg vil klemme alle barna og vise dem at vi ikke har glemt dem, sier Galvers til SVT.

- Barna er ofre

Han beskriver IS sine handlinger som uhørte, og sier det er uvirkelig at hans datter var en del av organisasjonen. Hans fokus nå er de sju barna.

- Alle vet hva slags organisasjon IS er. Min kamp har vært fokusert på å redde sju uskyldige barns liv. Ingenting av det vonde som har skjedd har noe med barna å gjøre, sier han og fortsetter:

- De er bare ofre.

- Disse barna og alle andre barn som er foreldreløse og som befinner seg der, er uskyldige, sier Galvers.

Fikk tre barn i Syria

Svigersønnen Skråmo ble født og vokste opp i Göteborg, men har norsk statsborgerskap og norske foreldre. Han skal ha konvertert til islam etter at han fullførte videregående i 2005.

Etter dette reiste han gjennom Europa på prekenturné for å få muslimer til å anerkjenne den radikale salafistiske læren.

Skråmo reiste til Syria i august 2014 for å slutte seg til IS med sin kone og fire barn. I Syria fikk han og kona ytterligere tre barn.

Skråmos mor og søster har i et intervju med ITV sagt at de er desperate etter å få hentet barna, som er i alderen ett til åtte år, ut av Syria og i trygghet.

Barn i kalifatet

Fra sommeren 2014 dro drøye 40 000 personer fra 80 ulike land for å leve under det brutale terror-IS-regimet. Blant disse var rundt 4700 kvinner og 4600 mindreårige, ifølge en rapport av ICSR ved King's College i London.

Nær halvparten av disse kom fra land i vesten. De færreste av disse har dratt hjem igjen, og befinner seg nå i flyktningleirer eller i arrest i Irak og Syria.

Det antas at disse kvinnene hadde med seg drøye 4000 barn til kalifatet.

ICSR har fått bekreftet at kvinnene har født mer enn 700 barn under IS-regimet, men ifølge BBC kan tallet være så høyt som 5000 fødsler, ifølge rapporten.

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer