Bestemmer Stortinget eller Luftforsvaret norsk sikkerhetspolitikk?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kjøp av amerikanske JSF kampfly betyr fortsatt betryggende forankring til vår viktigste allierte USA, hevdes det. Men realiteten er at JSF stiller oss overfor to ytterst viktige forsvars- og sikkerhetspolitiske veivalg.

De to valgene har hittil ikke vært tema, og hvis vi gjør som vi pleier i norsk forsvarsdebatt kommer vi nok til å fortsette å overse dem. Dermed kan Luftforsvarets preferanse bli avgjørende. Og Luftforsvaret prefererer JSF ut fra prioriteringer med tunge sikkerhetspolitiske konsekvenser.

JSFs egenskaper

Begge veivalg henger sammen med at JSF er et "strike" fly for angrep mot bakkemål innenfor et amerikansk operativt konsept. Dette får konsekvenser både for norsk suverenitetshevdelse i nordområdene og for vår deltagelse med kampfly i internasjonale operasjoner.

Nordområdene 

JSF får klare begrensninger i fart, aksellerasjon, topphøyde og manøvreringsevne. I større høyder får JSF vesentlig lavere toppfart enn F-16-flyene det skal erstatte!

Samtidig innebærer Russlands sterke økonomiske vekst at landets væpnede styrker nå kan påbegynne ambisiøse moderniserings- og aktivitetsplaner som snart vil bli merkbare i nordområdene. Midt på 1980-tallet gikk norske F-16 på vingene nesten 500 ganger per år for å markere norsk tilstedeværelse overfor sovjetiske fly. Dette var en viktig forutsetning for vår generelle handlefrihet og vi brukte store ressurser på det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer