Bestemødre ble «terrorister»

Arrestert etter at nye britiske anti-terrorlover ble vedtatt forrige uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Helen John (68) og Sylvia Boyes (62) ble arrestert sist lørdag, etter at det britiske parlamentet forrige uke vedtok nye anti-terrorlover, ifølge Independent.


De nye lovene gjør deg til potensiell terrorist dersom du går inn på ti militære baser i Storbritannia, og man risikerer opp til ett års fengsel og 5000 pund i bot hvis man blir dømt.

De to kvinnene beveget seg noen få meter inn på området til den amerikanske militærbasen i Menwith Hill i Yorkshire i en fredelig markering, og ble arrestert og risikerer nå å bli dømt.

Kvinnene har vært fredsaktivister i flere tiår.

Aktivister raser

- Dette er et nytt forsøk på å hindre lovlige protester ved å gjemme seg bak «krigen mot terror», sier fredsaktivister til Independent om den nye loven til innenriksminister Charles Clarke.

Før den nye loven kunne militærpolitiet bare eskortere uvedkommende ut av det militære området, og myndighetene deretter rettsforfølge dem for sivil ulydighet (civil trespass).

- Vi mener dette er et så viktig spørsmål at vi valgte å utfordre loven, sier en av bestemødrene, John, til Independent.

De to kvinnene var aktive i Greenham Common-protestene som startet for 25 år siden og varte i 19 år, og John ble nominert til Nobels fredspris i fjor.

Lørdag ble kvinnene, som til sammen har ti barnebarn, holdt fengslet av politiet i tolv timer.

- Mange vedtak

- Det vil alltid være en grense for hvor du kan oppholde deg uten å bli straffet. Spørsmålet er hvor denne grensen settes, sier Anders G. Romarheim, forsker på NUPI, til Dagbladet.no om de nye lovene.

Han mener det er problematisk at det som tradisjonelt er sikkerhetspolitikk, og militære-, og forsvarspolitiske anliggender, kommer i bakgrunnen i forhold til anti-terrorlovgvning.

Menneskerettighetsaktivister i Storbritannia reagerer kraftig på lørdagens arrestasjon:

- Når blir en fredelig demonstrant en inntrenger? I et fritt samfunn, når blir vedkommende en kriminell, spør sjef for menneskerettighetsorganisasjonen Liberty, Shami Chakrabarti i Guardian.

Lang rekke bestemmelser

Etter terrorangrepene mot London 7. juli i fjor, har en rekke nye anti-terrorlover blitt vedtatt i Storbritannia.

I mars ble lover som forbyr det å hylle eller støtte terrorisme vedtatt etter lang tids tautrekking i det britiske under- og overhuset.

Denne loven blir av kritikere beskrevet som et slag mot ytringsfriheten, og de peker på at en slik lov i sin tid kunne ført til at folk kunne blitt fengslet for å støtte Nelson Mandela.

- De mange anti-terrorbestemmelsene har ført til veldig mye kontroverser i Storbritannia. Bortsett fra USA er det ingen land som har innført så mye lovgivning rundt dette som britene. De har vært veldig proaktive, sier Romarheim.

Blairs nederlag

Det var under striden om en av de nye terrorlovene i november i fjor Tony Blair gikk på et av sine største politiske nederlag til nå.

Han ønsket å innføre regler om at terrormistenkte kan holdes 90 dager i varetekt, uten at de er tiltalt.

Det endte med en økning fra 14 til 28 dager, etter massive protester og kraftig kritikk.

PROTESTERTE I 19 ÅR: De britiske kvinnene som demonstrerte på militærbasen Greenham Common forlot området i 2000. Nå er to av dem arrestert i henhold til nye anti-terrorlover.<br /> Bildet er fra 2000.