BUNDET FAST:  For at han ikke skulle stikke av eller bli påkjørt i trafikken, bandt bestemoren til Lakhan (9) ham fast til en stolpe ved en bussholdeplass i Mumbai. Foto: AFP PHOTO/ PUNIT PARANJPE
BUNDET FAST: For at han ikke skulle stikke av eller bli påkjørt i trafikken, bandt bestemoren til Lakhan (9) ham fast til en stolpe ved en bussholdeplass i Mumbai. Foto: AFP PHOTO/ PUNIT PARANJPEVis mer

Bestemor bandt fast funksjonshemmede Lakhan (9) når hun skulle på jobb

Nå har den indiske niåringen fått hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ni år gamle Lakhan Kale fra Mumbai kan verken høre eller snakke. Han har cerebral parese og epilepsi. Når bestemoren skal gå på jobb, binder hun ham fast til en stolpe ved busstasjonen.

Slik var hverdagen til Lakhan for inntil få dager siden.

- Hva annet kan jeg gjøre? Han kan ikke snakke, så hvem kan han gi beskjed til om han går seg vill? sa hjemløse Sakhubai Kale (66) til nyhetsbyrået AFP da de intervjuet henne tidligere denne uka.

Fikk barnehjemsplass Lakhans far døde for flere år siden, og moren forlot familien. Bestemoren tok vare på ham og hans 12 år gamle søster.

Om kvelden bandt hun ham fast til bena sine, slik at han ikke skulle stikke av. Om morgenen bandt hun ham fast til busstoppet når hun og 12-åringen skulle selge blomster og leker.

Bildet av den fastbundne niåringen ble publisert i en lokalavis, og skapte sterke reaksjoner. En sosialarbeider tok affære. Nå har Kale fått plass på et statlig drevet barnehjem.

Tallene varierer, men det er anslått at mellom 60 og 100 millioner indere har en eller annen form for funksjonshemming. De utsettes daglig for diskriminering og sosialt stigma.

Diskriminering og overgrep En mindre undersøkelse som ble gjort i Orissa i India viste at så å si alle kvinner eller jenter med funksjonshemming ble utsatt for vold hjemme, ifølge FN.

Av undersøkelsen framgikk det at 25 prosent av psykisk utviklingshemmede kvinner hadde blitt voldtatt, og seks prosent av funksjonshemmede kvinner hadde blitt sterilisert under tvang.

Ifølge Unicef er 30 prosent av alle hjemløse barn funksjonshemmede. I India får 90 prosent av alle barn skolegang. Bare fem prosent av funksjonshemmede barn får det samme, ifølge en rapport utarbeidet av Unicef.

- Ingen støtte  - Det er ikke noe felles ansvar. Har du fått et funksjonshemmet barn, må du ta vare på det alene. Du får ingen støtte av staten, sier direktør i ADAPT, Varsha Hooja, til AFP.

- VANDRER AV GÅRDE:  Bestemoren pleide å binde ham fast til bena når de skulle sove. Foto: AFP PHOTO/ PUNIT PARANJPE
- VANDRER AV GÅRDE: Bestemoren pleide å binde ham fast til bena når de skulle sove. Foto: AFP PHOTO/ PUNIT PARANJPE Vis mer

Adapt er en veldidig organisasjon som jobber med funksjonshemmede barn og ungdom. Det knyttes nå håp til et lovforslag som ble lagt fram i februar, som har som mål å sikre funksjonshemmedes rettigheter. De vil bety mulighet for utdannelse, jobb og en lov mot diskriminering.

- Jeg er en enslig kvinne. Ingen brydde seg om meg før de så avisartikkelen, sier bestemoren til Lakhan.  

Sakhubai Kale er glad for at barnebarnet nå skal bli tatt vare på av andre. Hun håper å kunne se ham jevnlig etter at hun har fått seg et identitetskort hun trenger for å besøke ham.

- Hva annet skulle jeg ønske meg enn at han blir passet på? 

BESTEMOR Hjemløse Sakhubai måtte alene ta seg av gutten etter at faren hans døde og moren stakk av. Foto: AFP PHOTO/ PUNIT PARANJPE
BESTEMOR Hjemløse Sakhubai måtte alene ta seg av gutten etter at faren hans døde og moren stakk av. Foto: AFP PHOTO/ PUNIT PARANJPE Vis mer