Bestemor syk - frykter for barna

Men barna klager ikke over noen dager skolefri, får Dagbladet opplyst. Smitte bekreftet i Canada og på New Zealand.

TAPER: Den lille familien taper dyrebare penger på at barna må holdes hjemme fra skolen fram til 6. mai. F.v.: Etzon Alfredo Hernandez, Diana Rodriguez og  Jessica Cecilia Hernandez. Foto: Ane Teksum Isbrekken.
TAPER: Den lille familien taper dyrebare penger på at barna må holdes hjemme fra skolen fram til 6. mai. F.v.: Etzon Alfredo Hernandez, Diana Rodriguez og Jessica Cecilia Hernandez. Foto: Ane Teksum Isbrekken.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MEXICO BY/OSLO (Dagbladet.no): Ingen kyssing ved hilsing. Ingen større menneskemengder. Ingen nær kontakt.

Det er rådene fra den mexicanske regjeringen. CNN melder at 81 mennesker har omkommet av den farlige influensaen i Mexico.

På Zocalo, hjertet i Mexico City, er det merkbart mindre mennesker å se. Her møter Dagbladet Diana Rodriguez (28) med barna Etzon Alfredo (9) og Jessica Cecilia (7) .
Svineinfluensautbruddet bekymrer dem alle.

—Det er klart vi er redde, sier Rodriguez.

Hun forteller at hun sørger for å lufte huset ekstra godt, og at hun passer på at barna går med munnbind.

Her finner du Dagbladets dekning av virusspredningen.

Taper penger
I går kveld kom beskjeden om at barna må holdes hjemme fra skolen til minimum 6. mai.

—Vi taper penger på dette, i og med at jeg ikke kan jobbe så mye som jeg pleier. Jeg må være hjemme og passe barna. Det finnes ingen permisjonsordninger, forteller Diana Rodriguez til Dagbladet.

Hun jobber som selger ved Zocalo i Mexico by. Selv om regjeringa har bestemt at barna skal holdes hjemme i minst to uker til, finnes det ingen støtteordninger som sikrer inntekten til familiene som må være hjemme med barna sine.

Prøver å stoppe sykdommen
Verdens helseorganisasjon (WHO) har i hele dag sittet i telefonkonferanser for å komme opp med en plan mot svineinfluensaen.

På New Zealand har flere studenter som har vært på språkreise i Mexico testet positivt for influensa. Det er ennå ikke endelig bekreftet at det dreier seg om svineinfluensaen, men landets helseminister sa tidligere i dag at de regnet det som sannsynlig at det dreide seg om det aktuelle viruset.

Tallet her ble først anslått til ti, men CNN skriver i kveld at 22 studenter kan være smittet.

Nødtilstand i USA
I USA er ifølge BBC det konstatert 12 tilfeller av svineinfluensa. To i Texas, sju i California, ett i Ohio og to i Kansas. I tillegg sier helsemyndighetene i New York at trolig åtte av elevene ved en videregående skole i Queens er smittet av svineinfluensaen.

Amerikanske myndigheter har erklært medisinsk nødtilstand som konsekvens av viruset.

Dette er standard prosedyre, sier sikkerhetsminister Janet Napolitano i kveld.

Smitte i Canada
I Frankrike sjekkes to personer for smitte, etter at de kom hjem fra Mexico. En brite og to dansker er også blitt sjekket for svineinfluensa. Disse personene viste seg å ikke være smittet.

Reuters melder at også seks tilfeller av smitte er bekreftet i Canada.

Det er bekreftet tilfeller av smitte både vest og øst i landet.

Slipper skolen
I Mexico forklarer Diana Rodriguez at moren hennes har blitt syk, og at det kan være influensasmitte.

—Vi vet ikke om det er influensaen enda, sier Rodriguez.

Barna synes derimot ikke det er så ille å være hjemme framfor å gå på skolen. De skulle nemlig hatt avsluttende prøver i stengeperioden.

—Og dere da, synes dere det er kjedelig at skolen er stengt?

De nøler.

—Eller synes dere det er litt greit?

- Ja, det er greit, ler Etzon Alfredo og Jessica Cecilia .

UTDELING: Det militære deler ut munnbind i fleng på gatene i Mexico City. Mange apoteker har vært utsolgt i flere dager. Foto: Ane Teksum Isbrekken.
UTDELING: Det militære deler ut munnbind i fleng på gatene i Mexico City. Mange apoteker har vært utsolgt i flere dager. Foto: Ane Teksum Isbrekken. Vis mer