Bestemor trengte operasjon- legen ba om dans

TROMSØ (Dagbladet): - En sånn lege burde ikke hatt vakt noen steder, sier Lilian Ellingsen. Hun er rystet etter at hennes 81-årige bestemor ikke fikk hjelp da hun var syk. I stedet ba legen henne opp til dans for å bevise at hun var frisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en lege i Gildeskål i Nordland som gikk til det høyst uvanlige skrittet overfor den 81 år gamle kvinnen. Neste dag så en annen lege at kvinnen hadde blodpropp. Han sendte henne straks til operasjon på sykehuset.

Den danseglade legen ble tilkalt tre ganger i løpet av natta til første nyttårsdag. 81-åringen hadde sterke smerter i foten som var hvit og kald. Først nektet legen å rykke ut. Da han ble kontaktet på nytt, avla han et kort besøk hos kvinnen og avfeide henne med at hun bare hadde dårlig blodsirkulasjon.

Han ga henne en sprøyte og smertestillende tabletter før han dro og fortsatte på sin 16. døgnvakt på rad.

Rakte ut hånda

Da kvinnen på nytt tilkalte legen, ville legen overbevise kvinnen om at det ikke var noe galt med henne. Han rakte ut hånda og bød pasienten opp til vals. Han fikk dratt kvinnen opp på beina, men hun satte seg straks ned fordi hun trodde hun skulle besvime av smertene.

- Han skulle absolutt ha henne fram på gulvet for å danse wienervals. Jeg synes dette tyder på en useriøs innstilling. En sånn lege bør ikke ha vakt noen steder, sier Lilian Ellingsen, som er kvinnens barnebarn.

Foten iskald

Ellingsen er hjelpepleier og på første nyttårsdag dro hun for å hjelpe sin bestemor da hun fikk høre om smertene.

- Da jeg kom fram, var foten hennes iskald, uten puls oppe på fotbladet, sier Ellingsen.

Da den andre legen kom, brukte han få minutter på å stille diagnosen blodpropp. Han tilkalte straks ambulansen og fikk lagt kvinnen inn til en tre timer lang operasjon ved Nordland sentralsykehus.

Berømmer

Ellingsen var bekymret for at blodproppen kunne ha spredt seg til hjertet og vært livstruende. Hun berømmer doktor Tore Pettersen for hans raske reaksjon.

Ellingsen har sendt en klage til Fylkeslegen. En venn av familien, Arnstein Vada, mener at legen har gjort et alvorlig feiltrinn og 13. januar sendte han en anmeldelse av legen til politiet i Bodø for grov uforstand i tjenesten. Den anmeldte legen har reist bort, men han uttalte til Nordlandsposten på fredag:

- Jeg undersøkte henne, men fant ingenting. Absolutt ingenting. Hun sa at hun trodde det var slag, men hun kunne bevege foten. Det var ingen tegn til blodpropp da jeg var der.

RYSTET: Lilian Ellingsen er rystet over behandlingen hennes bestemor fikk. Mens hun egentlig var syk, ville legen danse.