Bestemor var KGB-spion

En 87 år gammel britisk bestemor er avslørt som spion, og har tilstått at hun i 40 år ga den sovjetiske etterretningstjenesten KGB topphemmelig informasjon under kodenavnet Hola.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant hemmelighetene hun overlot til sine sovjetiske oppdragsgivere var opplysninger om britenes topphemelige atomvåpenprogram, skriver London-avisen The Times.

Melita Norwood slipper både rettsforfølgelse og ublide avhør som følge av sin høye alder, har innenriksminister Jack Straw besluttet.

Norwood som bor i Sør-London, sier at hun ikke angrer det hun har gjort, og at hun ville gjort det igjen.

Topp-hemmelig

I intervjuet forteller Norwood hvordan hun begynte sin spion-karriere som 25-åring, og opp gjennom årene pleide å møte sine KGB-kontakter i de sørøstlige forstedene av London.

Ifølge The Times var Stalin som følge av Holas rapporter trolig bedre informert om britenes hemmelige atomvåpenprogram enn enkelte av statsrådene i den britiske rejering.

Daværende statsminister Clement Atlee gikk så langt for å hemmeligholde våpenprogrammet at han la ned forbud mot å nevne det, selv under regjeringsmøtene.

Angrer ikke

Overfor The Times forklarer Hola at hun ble spion av ideologiske årsaker.

- Jeg håpet å forhindre et nytt system - som til en høy pris hadde gitt vanlige folk mat og priser de kunne betale, god utdanning og helsetjenester - fra å bryte sammen, sier Norwood til avisen.

- Under samme omstendigheter vet jeg at jeg kunne ha gjort det samme igjen, legger den 87 år gamle spionveteranen til.

Betydningsfull

Det var den britiske forskeren og forfatteren Christopher Andrew som først oppdaget spionen Hola, i KGB-dokumenter han kom over under arbeidet med en ny bok.

Britiske etterretningseksperter tror Norwood kan ha vært en enda mer betydningsfull spion enn det de kjente KGB-spionene Guy Burgess, Donald MacLean, Kim Philby, Anthony Blunt og John Cairncross var, skriver The Times.

(NTB-AFP)