- Bestemora mi ligger for døden. Hun drømte om å få oppleve et fritt Skottland

Drømmen brast for Daniel, bestemoren og den skotske ja-siden.

UTRØSTELIG: Daniel Archibal klarte ikke å slutte å gråte da han til slutt innså at ja-siden hadde tapt det skotske uavhengighetsvalget.
Daniel Archibald. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
UTRØSTELIG: Daniel Archibal klarte ikke å slutte å gråte da han til slutt innså at ja-siden hadde tapt det skotske uavhengighetsvalget. Daniel Archibald. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også: Skottene vant uansett

GLASGOW (Dagbladet): George-plassen, Glasgow, kl. 05.15 lokal tid: Daniel Archibald gråter. Chrissie McDonald holder rundt ham.

For bare et kvarter siden jublet hundrevis for valgresultatet fra Glasgow, som viste flertall for ja-sida, som ønsket uavhengighet. Nå har Daniel og de rundt ham forstått det: Nei-sida vant. 
- Bestemora mi er 75 år. Hun har kjempet for et uavhengig Skottland i 50 år, sier han til Dagbladet. 
- Nå er hun på sykehus. Legene var ikke sikre på om hun ville få se denne dagen i det hele tatt. Men hun har kjempet. Hun var sikker på at vi skulle vinne. Nå har hun opplevd at vi har takket nei. Jeg, jeg... stotrer han.
- Jeg skjønner ikke hvorfor? Resten av verden skjønner det! De skjønner hvorfor vi bør være selvstendige. Men vi skjønner det ikke selv! Jeg klarer ikke å forklare hvor skuffet jeg er, sier han.
Festen over Rundt ham ropes det «We love you Scotland, we do». En gruppe med litt høyere promille enn Daniel og hans venner drar i gang en skotsk variant av jenka, ledet av en kar med sekkepipe. Festen var over, men ikke alle var klare for å slutte å feste på Glasgows største torg, de siste dagene uoffisielt omdøpt «Uavhengighetsplassen».
Like ved Daniel stod David McKenzie, også han på gråten.
- Jeg er skuffet. Fryktelig skuffet, sier han.
- Jeg har drømt om at barna mine skulle få vokse opp i et fritt Skottland. Vi tas ikke på alvor i Storbritannia. Storbritannia er England. Storbritannia er London, sier McKenzie.
Gikk av I sekstida var også det matematiske håpet for ja-tilhengerne ute. Kl. 06.15 lokal tid gikk Skottlands førsteminister Alex Salmond på scenen i Edinburgh. Han sa han aksepterte nederlaget, og ba folket gjøre det også.

Senere gikk han av, både som førsteminister og partileder for SNP. Han tapte sin største politiske kamp. Men sikret samtidig Skottland større selvstyre enn tidligere.