- Bestemte seg i siste liten

Bilbomben som drepte Darja Dugina (29) ryster Russland. Hennes far Aleksandr Dugin, pekes ut som det egentlig målet, og kan ha vært heldig som slapp unna.

OPPRØRT: Denne videoen skal vise Aleksandr Dugin på åstedet like etter hendelsen. En venn av familien bekrefter at faren skal ha kommet til stedet like etter eksplosjonen. Vis mer
Publisert

Lørdag kveld hadde den innflytelsesrike journalisten og statsviteren Darja Dugina (29) besøkt festivalen Tradisjon utenfor Moskva. Festivalen er en hyllest til kunstnere og diktere, og hun hadde besøkt den med sin far Aleksandr Dugin.

Han er en framtredende russiske TV-profil og ideolog som også omtales som «Putins hjerne».

DREPT: Darja Dugina. Foto: Telegram
DREPT: Darja Dugina. Foto: Telegram Vis mer

Etter at hun forlot festivalen, gikk bilen hun kjørte, en Toyota Land Cruiser i lufta. Bilen ble revet i fillebiter i den kraftige eksplosjonen som skjedde i full fart på motorveien, og Dugina døde.

Eksplosjonen skjedde i forstaden Odintsovo omkring 20 kilometer vest for Moskva.

- TNT under bilen

KJØRETØY: En ny video skal vise Zaporizjzja-kraftverket fylt opp med russiske kjøretøy og tungt militært utstyr. Vis mer

Det russiske nyhetsbyrået Tass skriver søndag kveld at eksplosjonen skal ha vært forårsaket av sprengstoff som var plassert under bilen på førersiden. Dette skal ifølge russiske myndigheter dreie seg om 400 gram TNT. TNT er et mye brukt militært sprengstoff.

Kilder sier videre til nyhetsbyrået at ukjente personer plasserte eksplosivene på bilen under festivalen, da den sto på en åpent tilgjengelig parkeringsplass.

Russiske myndigheter sier at den første delen av etterforskningen tyder på et leiemord.

OPPRØRT: Dette bildet, fra en video spredd på Telegram, skal vise Aleksandr Dugin på åstedet like etter hendelsen. En venn av familien bekrefter at faren skal ha kommet til stedet like etter eksplosjonen.
OPPRØRT: Dette bildet, fra en video spredd på Telegram, skal vise Aleksandr Dugin på åstedet like etter hendelsen. En venn av familien bekrefter at faren skal ha kommet til stedet like etter eksplosjonen. Vis mer

Dattera er også profilert i hjemlandet, og både hun og faren har kommet med offentlige uttalelser der de støtter invasjonen av Ukraina.

Ifølge en god venn av familien skal det også ha vært nære på at faren også ble drept.

- I siste liten

BBC skriver at faren og dattera opprinnelig skulle forlate festivalen i sammen bil, før faren i siste liten bestemte seg for å reise i en annen bil. Bilder fra åstedet like etter eksplosjonen skal vise Dugin i en svært opprørt tilstand mens bilen står i brann bak ham.

Andrej Krasnov, som skal ha vært en god venn av Darja Dugina og som leder organisasjonen Russian Horizon, sier til Tass at bomben kan ha vært beregnet på faren.

DREPT: Aleksandr Dugin kan ha vært bare minutter unna i å selv bli drept da dattera hans Darja drept av en bilbombe utenfor Moskva lørdag kveld. Foto: Privat
DREPT: Aleksandr Dugin kan ha vært bare minutter unna i å selv bli drept da dattera hans Darja drept av en bilbombe utenfor Moskva lørdag kveld. Foto: Privat Vis mer

- Dette var hennes fars bil. Darja kjørte opprinnelig en annen bil, men tok denne i dag, mens Aleksandr dro en annen vei. Han kom tilbake og var, etter det jeg forsto like etter på åstedet, sier Krasnov til nyhetsbyrået Tass.

Ifølge The Guardian skriver imidlertid det uavhengige russiske nyhetsbyrået Agentstvo at lekkede databaser viser at bilen tilhørte Darja Dugina og ikke faren.

PROFIL: Darja Dugina var også ofte å se på TV og var en profilert journalist. Foto: Tsargrad.tv/NTB
PROFIL: Darja Dugina var også ofte å se på TV og var en profilert journalist. Foto: Tsargrad.tv/NTB Vis mer

Eksplosjonen skal ha skjedd bare fem minutter etter at hun forlot festivalen.

Ukraina nekter

Flere hevder at Dugin har vært instrumentalt i å forme Putins syn på verden som forkjemper for et høyreekstremt bilde av Russland i verden. Mange eksperter mener imidlertid at ryktene om Dugins innflytelse er sterkt overdrevet.

EKSPLOSJON: Russisk ammunisjon eksploderte på Krim tirsdag 16. august. Video: Telegram Vis mer

Russland etterforsker hendelsen for drap. Pressetalskvinne i Utenriksdepartementet, Maria Zakharova har allerede rettet blikket mot Ukraina og sier at dersom sporet peker mot Ukraina vil det være «statsterror» fra Kyiv.

Mykhailo Podoljak, rådgiver for Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, benekter ukrainsk involvering i en uttalelse søndag ettermiddag.

- Vi er ikke en kriminell stat eller terrorstat som Russland, sa Podoljak.

Sanksjonert

Den militære lederen i den såkalte Folkerepublikken i Donetsk i Ukraina, Denis Pusjilin, anklager «statlige ukrainske terrorister» for å stå bak attentatet.

Darja Dugina er blant dem som har blitt hardt rammet av Vestens sanksjonsregime etter at Russland invaderte Ukraina i februar.

Hun er blant annet redaktør for nettstedet United World International (USW), som ifølge amerikanske og britiske myndigheter over lang tid har spredt desinformasjon om krigen i Ukraina.

I tillegg driver hun nettstedet Geopolitica, som Storbritannia og USA beskrev som «plattform for russiske ultranasjonalister for å spre desinformasjon og propaganda».

Både Storbritannia, USA, Canada og Australia har sanksjonert henne. Også faren har blitt rammet av vestlige sanksjoner.

- Hjernen bak krigen

Dugin omtales som en ultranasjonalistisk filosof, og blir sett på som en av hovedaktørene bak Putins forestilling om å gjenreise Russland som et imperium.

I 1997 ga han ut boka Geopolitikkens fundament, som i hovedsak handler om hvordan Russland bør gå fram for å få mer makt i verden. Der trekker han blant annet fram desinformasjon, destabilisering og annektering - en oppskrift den russiske presidenten har tatt i bruk.

Forsker Jakub M. Godzimirski ved NUPI er imidlertid skeptisk til forfatterens innvirkning på den russiske presidenten. De er ukjent hvor tett forhold han har til den russiske presidenten.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer