«Bestevenn» styrer IT-Fornebu

- Vi har ikke gått bak ryggen til noen, sier direktør Harald Kjelseth i det statlige Selskapet for industrivekst. Det påstås nå at han er bestevenn med IT-sakens sjefdirigent Kjell Opseth (Ap).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig er Kjelseth aktør i IT-Fornebu-saken på tvers av regjeringens og eiernes interesser, påpeker kritikerne.

Venstres parlamentariske leder Gunnar Kvassheim beskyldte i går Kjelseth for «å gi vekk andres eiendom» til Fred. Olsens IT-Fornebu gjennom intensjonsavtalen mellom Selskapet for industrivekst (SIVA) og IT-Fornebu. I kjølvannet florerte rykter om nære personlige og politiske bånd mellom SIVA-direktøren og Opseth.

«Bestevenner»

- Du er aktiv Ap-politiker, og har vært Kjell Opseths valgkampgeneral?

- Det er 20 år siden jeg avsluttet mitt aktive politiske liv som formann i Gaular Ap-lag. Da anbefalte jeg Kjell Opseth som stortingsrepresentant for Sogn og Fjordane. Jeg mente Opseth ville være den som best ville markere partiet og fylket i en nasjonal sammenheng, og det hadde jeg vel rett i?

- Men du er bestevenn med Opseth?

- Det er vel å ta litt hardt i, men jeg er absolutt en venn av Kjell Opseth, sier Kjelseth. Før han på eget initiativ tilstår at han også er født og oppvokst «ikke langt fra» den eldre Ap-toppen.

- Og «hyttenabo»?

- Tja. Opseths hytte ligger vel fire mil fra min - men la gå, sier SIVA-direktøren, som hevder at de to «bestevennene» ikke har diskutert politikk seg imellom på lang tid og at den siste kontakten var ved juletider da de ønsker hverandre god jul.

Tar selvkritikk

Kjelseth tar imidlertid selvkritikk på at departementet ikke ble orientert om intensjonsavtalen mellom SIVA og IT-Fornebu før avtalen ble offentlig kjent gjennom media.

Han mener imidlertid at avtalen er en helt naturlig følge av at både Nærings- og Kommunaldepartementet fra begynnelsen av ønsket SIVA som en aktiv aktør i utviklingen av Fornebu som nasjonalt IT-senter.