Bestevennen siktet

STAVANGER (Dagbladet): 42-åringen avslørte seg selv, da han ble avhørt som vitne. Klokka 15.25 i går siktet politiet kurderen for å ha likvidert bestevennen Taher Hamidi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en snau ukes intens etterforskning kunne politiet i Stavanger i går sikte en 42-åring for det uhyggelige drapet på Taher Hamidi natt til forrige søndag.

Taher Hamidi ble funnet i drosjebilen sin på parkeringsplassen i Travbaneveien ved Forus Travbane. Han var da påført en rekke knivstikk og hadde fått strupen skåret over.

Snakket seg inn

Dagbladet møtte 42-åringen tirsdag. Han pratet da svært pent om Taher Hamidi.

- Taher var en veldig snill, ærlig og avholdt mann, sa 42-åringen da.

- Taher snakket aldri stygt om noen. Han var en hedersmann!

42-åringen ga den drepte drosjesjåføren det beste skussmål.

I går, bare tre dager etter at 42-åringen ville snakke til Dagbladet om Taher Hamidi, ble han siktet for forsettlig drap.

I samtalen med Dagbladet tirsdag oppfordret 42-åringen også alle som visste noe om drapet, om å ta kontakt med politiet.

Han gjentok det samme budskapet i et intervju med lokalavisa Stavanger Aftenblad:

- Mange kurdere er redde for å gå til politiet. De har dårlig erfaring fra både Norge og hjemlige trakter. Men jeg oppfordrer alle som vet noe om å kontakte politiet og fortelle det de vet. Det er veldig viktig, sa 42-åringen.

- I løpet av dagen skjedde det ting som gjorde at vi valgte å sikte 42-åringen etter at vitneavhøret var avsluttet, sier politiadvokat Monica Furustøl i Rogaland politidistrikt.

Statsadvokaten ble underrettet om siktelsen.

Dagbladet får bekreftet at 42-åringen i vitneavhøret snakket seg rett inn i saken.

Han var bedt om å møte på politihuset i Stavanger klokka 9.00 i går. Først da avhøret ble avsluttet ved 15.25-tida i går, ble han siktet for drapet. 42-åringen hadde da viklet seg inn i politiets garn.

Nekter

Ifølge politiet skal den drapssiktede 42-åringen ikke ha erkjent straffskyld.

Advokat Atle Helljesen ble umiddelbart etter siktelsen varslet av politiet.

- Min klient nekter ethvert kjennskap til drapet, sier Helljesen.

Stavanger-advokaten understreket i går kveld overfor Dagbladet at 42-åringen stiller seg helt uforstående til siktelsen.

- Etter min oppfatning kan politiet ikke bygge siktelsen på min klients forklaring. Jeg er forbauset dersom politiet kan påstå noe annet, sier Atle Helljesen.

Ifølge advokaten er 42-åringen fortvilet over at han nå er anklaget for å ha drept vennen Taher Hamidi.

42-åringen er gift og har to mindreårige barn. Han er født i Iran, men innvandret til Norge fra Tyrkia høsten 1989. I 1997 fikk 42-åringen norsk statsborgerskap.

Taher Hamidi og den drapssiktede 42-åringen kom som flyktninger til Norge samtidig. De skal ifølge felles venner blitt kjent på flyet til Norge.

Etter at de bosatt seg i Stavanger-distriktet skal 42-åringen og Hamidi utviklet et vennskap. Også familiene til de to skal ha hatt mye kontakt.

Den drapssiktede 42-åringen er ikke tidligere straffet i Norge.

Som bestevennen - den drepte Taher Hamidi - er også den drapssiktede kurder.

Skar over strupen

Professor Inge Morild ved Gades Institutt i Bergen deltok i obduksjonen av Taher Hamidi. I et intervju med Rogalands Avis i går bekreftet professoren at Taher Hamidi hadde fått strupen skåret over.

- Å drepe ved å skjære over strupen er sjeldent. Det er første gang jeg har sett det, sa Morild til Rogalands Avis.

Samtidig bekreftet professoren at den drepte var påført skader på hendene og stikk på flere andre steder på kroppen.

Like etter at politiet siktet 42-åringen for drapet, ble bilen hans beslaglagt. En Suzuki Baleno, 1998-modell. Bilen ble fraktet til politihuset i Stavanger, hvor kriminalteknikerne nå leter etter eventuelle spor.

Dagbladet får også bekreftet at politiet vil saumfare boligen til 42-åringen.

Det blir understreket at det var mye blod i drosja, og at politiet er sikre på at gjerningsmannen må ha fått på seg blod etter dødskampen i drosjebilen. Derfor søkte kriminalteknikerne gjennom privatbilen til 42-åringen i går, i håp om å finne tekniske spor.

Festet søndag

Ifølge en nær bekjent av både den drapssiktede 42-åringen og Taher Hamidi, var det fest hjemme hos den drapssiktede sist søndag kveld. Dette skjedde samtidig med at politiet slo drapsalarm etter at liket ble funnet i bilen.

Til en kamerat skal 42-åringen ha sagt:

«Vi hadde et hyggelig lag! »

Minst seks voksne personer skal ha vært til stede på festlighetene. Dette skjedde, dersom politiets drapssiktelse er korrekt, et snaut døgn etter at 42-åringen drepte bestekameratene i drosja på parkeringsplassen.

Dagbladet får bekreftet at politiet i går undersøkte kroppen til 42-åringen, i jakt på eventuelle skrammer, sår eller skader som han kan ha fått i forbindelse med håndgemeng før selve drapet.

Den drapssiktede 42-åringen jobbet i flere år som fagarbeider i oljeindustrien. Han skal ha blitt arbeidsufør, men skal likevel ha hatt oppdrag for et av drosjeselskapene i den siste tida.

<B>KLARTE IKKE MER:</B> Enken brøt sammen og klaget med høylytte rop sin sorg da hun i går ettermiddag besøkte stedet der hennes ektemann for seks dager siden ble drept. Flere hundre kurdere viste Taher Hamidi sin ære og mange gråt åpenlyst.
DREPT: Taher Hamidi.
SIKTET: Tirsdag snakket Dagbladet med den drepte drosjesjåførens bestevenn. Da oppfordret 42-åringen alle som visste noe om drapet, om å ta kontakt med politiet. I går snakket han på seg drapssiktelse i avhør.