Bestevennene gråt for Verona

Elever og lærere i 3. klasse ved Rjukan barneskole gråt da de fikk nyheten om at Verona Delic (9) og hennes familie ble hentet og skal tvangsutsendes fra Norge i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RJUKAN (Dagbladet): Familien Delic ble hentet tidlig torsdag morgen av folk fra Politiets utlendingsenhet og fraktet til Trandum transittmottak for utsendelse til Sarajevo i Bosnia. Familien fikk avslag på sin asylsøknad i Borgarting lagmannsrett sist fredag.

For bestevennene Emilie Andersen og Margit Ingolfsland, begge ni år, kom nyheten som et slag. Verona er født og oppvokst på Rjukan. Jentene har kjent henne hele livet.

- Vi begynte å gråte. Deretter fikk vi lov til å gjøre hva vi ville. Margit og jeg gikk hjem. Læreren vår gråt også, forteller Emilie.

Hun og venninnen er helt klart preget av en slik handling som rammet deres beste venn. Ved boligen til familien Delic ligger det gjenstander som de ikke fikk med seg.

- På skolen er det hårstrikk og boblebukse. Vi lurer på hva som skjer med tingene hennes nå. Hvem som skal ha dem, sier de to jentene.

De tror kanskje tingene kan ligge, dersom Verona dukker opp igjen.

Kongen På spørsmål om hvordan de reagerer på dette som har hendt, svarer jentene at her må voksne ordne opp.

- Kanskje kan kongen hjelpe.

- Tror dere det?

- Nei, sier jentene i kor og rister på hodene.

Likte å bade Å leke i gata sammen med bestevennene er det som Verona setter mest pris på, ifølge Emilie og Margit.

- Men hun likte også å bade. På Rjukanbadet, sier Margit.

BESTEVENNER: Emilie Andersen (til høyre) og Margit Ingolfsland er bestevennene til Verona Delic (9) som tvangsutsendes, sammen med familien, i dag. Foto: Per Flåthe/Dagbladet
BESTEVENNER: Emilie Andersen (til høyre) og Margit Ingolfsland er bestevennene til Verona Delic (9) som tvangsutsendes, sammen med familien, i dag. Foto: Per Flåthe/Dagbladet Vis mer

Samfunnet i bunnen av den trange Vestfjorddalen får folk til å stå sammen i tunge tider. Dette gjelder barn like så mye som voksne. Emilie og Margit forteller at de håper derfor det vil skje noe som kan bringe bestevennen hjem igjen.

Omsorgen Mens jentene forteller om sin bestevenn, sitter foreldre og andre og lytter. En av dem er Sanja Pasovic. Hun kjenner Verona og familien godt. Så godt at hun satte himmel og jord i bevegelse for å få midlertidig omsorg for Verona og søsteren Aurora (5 uker), med foreldrenes velsignelse, slik at barna kunne fortsette å bo i Norge.

- Jeg fikk beskjed om at formannskapet på Rjukan kunne hjelpe meg. I dag var det møte der, men det gikk ikke. Familien blir sendt til Bosnia, forteller Sanja.

Tradisjoner Familien Delic er ikke den første som innbyggerne på Rjukan kjemper for. Det er lang tradisjon i arbeidersamfunnet i Tinn for å stå opp og slåss for folk som trenger hjelp.

i 2005 ble familien Omeri tvangsutsendt. Dette skapte store mediebølger den gangen. Sanja har en mappe full av avisutklipp som viser dekningen av saken. Fremdeles er familien på hjelpelista.

- Ja, vi samler inn penger og sender til dem. I øyeblikket er familien fortsatt på flukt, og bor et sted i Frankrike. Håpet er at den skal få bosette seg der, forklarer Sanja.

Hun legger til at norske myndigheters kunnskap om de forhold mange mennesker frs minoritetsgrupper utsettes for, når de blir sendt tilbake, er dårlig. Derfor er hun glad for at mediene tar så kraftig tak i saker som den om familien Delic.

FÅ OMSORG Sanja Pasovic ønsket å ta over omsorgen for Verona og søsteren. Det er ikke første gangen hun kjemper for folk. Her med mappen om familien Omir. Foto: Per Flåthe/Dagbladet
FÅ OMSORG Sanja Pasovic ønsket å ta over omsorgen for Verona og søsteren. Det er ikke første gangen hun kjemper for folk. Her med mappen om familien Omir. Foto: Per Flåthe/Dagbladet Vis mer