- Bestevennenes vitnemål viser at Breivik lyver

Derfor er vennenens forklaringer i dag viktige.

BRUKER VENNENE Politiet bruker vitnemålene fra Breiviks venner til å underbygge at han lyver. Foto: Lars Eivind Bones
BRUKER VENNENE Politiet bruker vitnemålene fra Breiviks venner til å underbygge at han lyver. Foto: Lars Eivind BonesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag møter tre av Anders Behring Breiviks beste venner i Oslo tingrett for å vitne.

De er sentrale for å belyse det som gjenstår som hovedspørsmålet i rettssaken: Er den 33 år gamle Oslo mannen tilregnelig? Eller var han psykotisk og påvirket av vrangforestillinger da han drepte 77 personer?

Alle de tre, samt en av vennenes ekskjæreste som også skal vitne, har avgitt flere lange politiavhør.

Avhørene til to av dem er brukt som sentrale elementer i politiets rapport om Knights Templar, terrororganisasjonen Breivik hevder han er en del av, men som psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby mener er en vrangforestilling.

Politiet mener nettverket ikke eksisterer. De bruker opplysninger fra de to vennene til å understøtte påstanden.

Tror Breivik ble lurt Terroristen hevder i sitt mye omtalte manifest at han møtte en serbisk krigsforbryter i Liberia og at de er i samme nettverk. Den samme påstanden har han gjentatt i avhør. Han hevder også at latet som han dro for å forsøke å kjøpe diamanter.

I rapporten bruker politiet en av vennenes opplysninger for å sannsynliggjøre at Breivik faktisk forsøkte å handle diamanter, men at han ble lurt.

I rapporten slås det fast at den ene vennen var den eneste som visste om Liberia-turen. Før turen fikk han en diskett med et avskjedsbrev til Breiviks mor, i tilfelle han skulle bli drept på reisen.

I politirapporten er det sitert fra et avhør vennen gjorde med politiet i desember i fjor. Der forklarte at han at han kjente til at motivet bak reisen var å handle med diamanter og at han hadde kjøpt med seg utstyr på forhånd for å kunne vurdere edelstener. Han har også opplyst at Breivik hadde kontakt med to afrikanere på e-post før han dro. Breivik skal ha møtt to afrikanere i Liberia og han skal ha forklart vennen at han ikke kunne bevege seg fritt i landet. Men afrikanerne maste på å gjøre en handel med nordmannen. Bestevennen forsto det slik at Breivik hadde noe kontakt med to afrikanere etter turen og at han totalt tapte 20 000-40 000 på dem.

- På den tiden var det snakk om raske penger og grådighet for ham, er vennen sitert på i rapporten, får Dagbladet opplyst.

Overførte penger Politiet bruker også Breiviks egne utsagn på FpUs debattforum i den samme perioden som tegn på at han på den tiden var opptatt av å kunne tjene mye og raskt. Gjennom egne undersøkelser har politiet avdekket at Breivik overførte to pengebeløp, til sammen ca 40 000 kroner, til en liberisk mann etter at han kom hjem fra turen. Etter at han kjøpte han også en diamantvektmåler og et månedsabonnement for prissetting av rådiamanter. Breivik har selv forklart at det kanskje var for å styrke den såkalte coverhistorien eller fordi han planla en ny tur.

Drapsmannen brukte ifølge politiet totalt 80 000 kroner på turen, noe de mener må ha vært en stor del av hans midler i 2002.  

Massemorderen hevder i sitt manifest at han i løpet av to turer til Litauen og Estland var med på to treningsleire for «pioneer cell commanders» med 25-30 deltakere fra omtrent 15 land. Politiet tror han var der ene og alene for å opprette bankkontoer som han senere brukte til å hvitevaske penger som kom fra salg av falske diplomer på nettet.

En av Breiviks venner er sitert i rapporten på at han mener formålet de to turene faktisk var å opprette bankkontoer.  Breivik mener at også dette var en dekkhistorie. Politiet bemerker at oppholdet i Litauen varte i 25 timer, mens han var i Estland i underkant av 20 timer.

Breiviks venner har ikke svart på Dagbladets henvendelser i forbindelse med denne saken.