Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bestevenninnen takker Sandsdalen

Roberta Wiig synes hun står i takknemlighetsgjeld til Christian Sandsdalen. Han hjalp henne med noe hun ikke våget selv - å avslutte livet til bestevenninnen Bodil Bjerkmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et drøyt år før Bjerkmann døde 45 år gammel i fjor sommer, ba hun venninnen være til stede når hun en gang skulle begå selvmord. Det sa Wiig ja til.

Straffeforfulgt

Men etterhvert ble Bjerkmann så dårlig av multippel sklerose at hun ikke var i stand til å ta en overdose tabletter på egen hånd. Hvis hun skulle få tatt overdosen, måtte Wiig ha hjulpet henne å ta tablettene.

Etter å ha tenkt over dette en ukes tid, kom Wiig til at hun ikke kunne gjøre det. Hun ønsket ikke å bli straffeforfulgt.

- Bodil var fryktelig skuffet over at jeg sa nei, men forsto det da jeg forklarte hvorfor. Jeg er evig takknemlig for at hun ikke presset meg. Det var et svik fra min side, sa den 54 år gamle Wiig.

I dag var hun innkalt som vitne i rettssaken i Oslo byrett mot Sandsdalen.

Usikkerhet

Roberta Wiig, som er førsteamanuensis ved BI Norges MarkedsHøyskole, håper at Sandsdalen-saken på lengre sikt vil føre til en lovendring i forhold til dødshjelp.

- Jeg håper dette fører til ordnede forhold slik at mennesker i Bodils situasjon slipper usikkerheten, og slik at venner og familie slipper å komme i fengsel, framholdt hun i sin forklaring.

Bodil takker deg»

Det siste hun sa i vitneboksen, henvendt til Sandsdalen, var at «Bodil takker deg». De to kvinnene bodde i samme oppgang og hadde kjent hverandre siden 1984. De hadde et svært nært forhold og traff hverandre nesten hver eneste dag.

Wiig beskrev Bodil Bjerkmann som en stolt kvinne, glad i livet, uhyre selvstendig, samfunnsengasjert og svært bestemt, urokkelig når hun hadde tatt en avgjørelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!