Bestialsk drap - fredsforhandlinger avlyst

President Andrés Pastrana i Colombia har avlyst fredsforhandlingene med FARC-geriljaen etter drapet på 55 år gamle Ana Elvira Cortés.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapet har oppskaket det voldsherjede landet, og over fem tusen mennesker deltok i begravelsen av henne i går.

Den neste forhandlingsrunden mellom landets regjering og Colombias revolusjonære væpnede styrker (FARC) skulle ha begynt 29. mai. FNs rådgiver for Colombia, tidligere statssekretær Jan Egeland, skulle ha deltatt.

- Full krise

- Nå er det utsatt, for det er virkelig full krise, den alvorligste siden fredsforhandlingene begynte for halvannet år siden. Men det betyr ikke at fredsprosessen er over, sier Egeland.

- Dette har bygd seg opp etter flere voldshandlinger som tillegges geriljaen. Men også de halvmilitære gruppene, som har direkte eller indirekte støtte fra deler av hæren, har begått voldshandlinger. Derfor kom ikke krisa uventet, men den er vanskelig å håndtere. Det vi nå må gjøre, er å få til en avtale som humaniserer krigen for å få en slutt på overgrep mot sivile, fortsetter Egeland.

To drept

Ana Elvira Cortés var ei fattig bondekvinne i landsbyen Palestina i fylket Boyaca i midtre Colombia. Hun nektet å la seg utpresse. Klokka fire om morgenen kom tre væpnede menn i militære klær inn i huset etter å ha forgiftet hunden. De tok Ana Elvira og ektemannen Salomsn Pachsn til fange.

De limte fast et «halsbånd» med sprengstoff rundt halsen hennes og etterlot en lydbåndkassett med en advarsel. En nasal stemme, men med lærd uttale, hørtes på båndet: «Dette halsbåndet er ei bombe...» På båndet hørtes også et krav om penger.

Seks timer seinere eksploderte halsbåndet og drepte henne og en sprengstoffekspert fra politiet som forsøkte å fjerne halsbåndet. En politimann og en offiser fra hæren ble vanføre, mens to soldater ble såret.

FARC nekter

Hæren la straks ansvaret på FARC, Latin-Amerikas eldste gerilja, som nå forhandler om fred med president Pastranas regjering. Men lederne i FARC nekter ethvert ansvar for det brutale drapet, og de fordømmer det. Dette er første gang FARC fullstendig avviser anklager om voldshandlinger, skriver avisa El Tiempo.

- Vi hadde ingenting å gjøre med denne forkastelige handlingen, uttalte kommandant «Ivan Rmos», krigernavnet til en av FARCs forhandlere.

einar.hagvaag@dagbladet.no