Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Berlusconi-allianse med innvandringsfiender kan vinne valget i Italia

Bestialsk drap og skyting preget valgkampen: I morgen velger Italia «mellom pest og kolera»

Femstjernersbevegelsen eller Silvio Berlusconis høyre-allianse med innvandringsfiender vinner trolig valget.

HEIA ITALIA: Denne politikertrioen - Giorgia Meloni i partiet Italias Brødre, Silvio Berlusconi i Heia Italia og Matteo Salvini i Lega (Lega Nord) - ligger godt an til å vinne valget i Italia i morgen. AP Photo/Andrew Medichini / AP / NTB Scanpix
HEIA ITALIA: Denne politikertrioen - Giorgia Meloni i partiet Italias Brødre, Silvio Berlusconi i Heia Italia og Matteo Salvini i Lega (Lega Nord) - ligger godt an til å vinne valget i Italia i morgen. AP Photo/Andrew Medichini / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Funnet av en 18-årig kvinnelig rusmisbruker 31. januar, partert og fordelt i to kofferter, satte full fyr på den italienske valgkampen.

Nå er en høyreallianse med ekstreme innvandringsmotstandere og den erke-populistiske Femstjernersbevegelsen de mest sannsynlige vinnerne, ifølge professor Steinar Stjernø .

- Et valg mellom pest og kolera, sier Italia-eksperten til Dagbladet.

Voldsspiral

Da nigerianske Innocent Oseghale ble siktet for det bestialske drapet på 18-åringen, startet en voldsspiral:

I en hevnaksjon tre dager senere skjøt den unge italieneren Luca Traini vilt rundt seg, og greide å skade seks afrikansk-utseende menn.

Fra da av var hovedtemaet gitt i valgkampen - i et land som fortsatt preges av arbeidsledighet og av finanskrisen som satte inn for ti år siden.

Det fører til utbredt misnøye med politikerne, og innvandrere får skylda for mye.

- De sannsynlige vinnerne

Partiene Lega (tidligere Lega Nord) og Italias Brødre (Fratelli d'Italia) har alliert seg med Italias eks-statsminister Silvio Berlusconi og hans parti Heia Italia (Forza Italia).

Denne høyrealliansen fikk i en måling publisert 17. februar ifølge nyhetsbyrået ANSA en oppslutning på 35,6 prosent. Protestpartiet Femstjernersbevegelsen, som ikke er lett å plassere på en høyre-venstre-akse, fikk 28,6 prosent.

- De to er de mest sannsynlige vinnerne, sier Steinar Stjernø, som er professor i samfunnsvitenskap ved Høgskolen i Oslo og Akershus (OsloMet).

Den tredje blokka i italiensk politikk, sosialdemokratene i Det demokratiske partiet og andre sentrum-venstre-partier, fikk 27,9 prosent.

ITALIA-EKSPERT: Professor Steinar Stjernø. Foto: Marianne Ruud
ITALIA-EKSPERT: Professor Steinar Stjernø. Foto: Marianne Ruud Vis mer

Mannen Stjernø synes gir en viss grunn til optimisme, er den tidligere så skandaliserte Silvio Berlusconi (81). Selv kan ikke Berlusconi bli statsminister, fordi han er dømt i en skattesak, så partiet hans vil stille med en annen kandidat.

- I første runde gjelder det jo for Berlusconi å få flest mulig stemmer, for å styrke seg i forhandlingene med disse høyrepartiene [Italias Brødre og Lega]. Han har jo tidligere i høy grad lyktes i å samarbeide med disse to partiene, og da greide han å dempe de mer ekstreme holdningene deres, sier Stjernø til Dagbladet.

- Mer ekstrem enn før

Det er sannsynlig at de høyreekstreme lederne i Italias Brødre og Lega kan bli sentrale personer i en ny regjering - særlig fordi Femstjernersbevegelsen fram til nå har avvist regjeringssamarbeid med andre.

Dermed kan mer høyreorienterte folk komme i regjeringsposisjon enn noen gang før, etter den fascistiske diktatoren Benito Mussolini.

- Særlig Lega har fått en ny leder, Matteo Salvini, som er mye mer ekstrem enn forgjengerne, sier Stjernø.

MIGRANTER: Dagbladet ble med den norske redningsskipet Siem Pilot da det fraktet migranter mot Italia 26. mai 2016. - Veldig mange kommer nok til å bli sendt tilbake igjen, sier Dagbladets reporter Line Fransson. Video: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer Vis mer

- Hvordan vil han sette sitt preg på Italia, om han kommer i regjering?

- Han vil nok sette alt inn på en kraftigere politikk for å forhindre at innvandrerne kommer til Italia. Han har jo gjentatte ganger truet med krigsskip for å stoppe dem på havet, sier Stjernø.

- Er det sannsynlig at Berlusconi vil gå med på å bruke krigsskip for å stoppe flyktninger?

- Det tør jeg ikke så om, men han har ønske om et godt forhold til EU, så det tror jeg vil sitte langt inn for ham. Men noe må han jo gi.

- Pest og kolera

Heller ikke partileder Giorgia Meloni i Italias Brødre er særlig flyktningvennlig.

Hun valgte å åpne valgkampanjen i byen Latina, som ble grunnlagt av Mussolinis fascistregime i 1932, med Mussolinis barnebarn Rachele Mussolini til stede.

Steinar Stjernø svarer slik på spørsmålet om hvem som er det mest ønskelige alternativet av de to sannsynligste vinnerne, altså Berlusconis allianse og Femstjernersbevegelsen:

- Det vil jeg si er pest og kolera, sier Stjernø og ler, men legger til at Berlusconi har pekt på en moderat person som sin statsministerkandidat.

Fordi Femstjernersbevegelsen til nå har avvist å samarbeide med andre, kan det meste skje - selv en storkoalisjon mellom sosialdemokratene og Heia Italia er mulig - og mye vil avgjøres i sonderinger etter valget.

- Verst for flyktningene

Etter Stjernøs mening er det mest sannsynlige likevel at Italia får en høyreorientert regjering med utgangspunkt i Berlusconis allianse.

Det mest radikale ved Berlusconi selv er et forslag om flat skatt på 23 prosent.

I innvandringspolitikken vil det bli innstramminger med en slik allianse.

- Det vil jo være verst for flyktningene, for det kan jo bety at flere drukner i Middelhavet, og at nordafrikanske stater blir gitt mer midler for å sperre dem inne under dårlige forhold i slike leirer som allerede i dag finnes i Libya, sier Stjernø.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!