Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bestikkelsene har vært skjult på en sofistikert måte, sier Økokrim

Sinnrikt system skulle skjule Yara-korrupsjonen.

VENTET LENGE: - Det hadde vært mer formildende om de hadde kommet til oss med en gang. Det blir vanskeligere å etterforske jo lengre tid det går, sier Økokrims Marianne Djupesland om at Yara ventet i tre år før selskapet i 2011 kontaktet Økokrim om korrupsjonsmistankene. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
VENTET LENGE: - Det hadde vært mer formildende om de hadde kommet til oss med en gang. Det blir vanskeligere å etterforske jo lengre tid det går, sier Økokrims Marianne Djupesland om at Yara ventet i tre år før selskapet i 2011 kontaktet Økokrim om korrupsjonsmistankene. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Korrupsjonssaken mot Yara nådde i dag den politiske toppledelsen i Norge, da Yara-toppene var inne på teppet hos næringsministeren.

Allerede da Økokrim i mai 2011 ransaket Yaras lokaler i Norge, så etterforskerne konturene av et internasjonalt korrupsjonssystem.

- Vi tok beslag i datamateriale og dokumenter, og blant annet fakturaen som gjaldt India-forholdet, forteller førstestatsadvokat Marianne Djupesland til Dagbladet.

Yara tok kontakt Fakturaen viste at Yara i oktober 2007 betalte en million dollar til en konto i Hong Kong som tilhørte et selskap i skatteparadiset De britiske jomfruøyene. Selskapet sto i navnet til ektefellene til en sentral rådgiver i Departementet for kjemikalier og gjødsel og hans sønn.

Rådgiveren var også styremedlem i et statseid selskap som Yara forhandlet med om et samarbeid for å komme inn på det indiske markedet.

Kort før ransakingen i mai 2011 hadde selskapet selv kontaktet Økokrim med mistanke om korrupsjon under den tidligere toppsjefen, Thorleif Enger.

Uavhengig Våren 2011 satte selskapet også i gang en egen intern granskning, men Djupesland sier at Økokrims etterforskning foregått uavhengig av denne.

- Økokrims etterforskning, og samarbeidet med utenlandsk politi,  har vært avgjørende for sakens oppklaring, sier Marianne Djupesland.

Et eksempel er det tette samarbeidet med sveitsisk politi. I desember 2011 ble generaldirektøren i et sveitsisk Yara-selskap avhørt i om sin nøkkelrolle i overføringen av 1,5 millioner dollar til den libyske oljeministeren sønns i mars 2007.

- Sofistikert
Dokumenter fra den sveitsiske etterforskningen viser at norsk politi var med da det i januar 2012 ble foretatt dokumentbeslag hjemme hos involverte i Sveits.

- Bestikkelsene har vært skjult på en sofistikert måte. Særlig Libyaforholdet. ØKOKRIM mener å kunne bevise at dette gjort avansert og via flere mellomledd. Hvem som har betalt og hvem som har mottatt pengene har vært vanskelig å finne ut, forteller Djupesland.

Økokrim ser utbetalingene i sammenheng med at Yara på denne tida forhandlet med det libyske statsoljeselskapet om gjødselproduksjon i Libya.

Finansierte bestikkelse
Utbetalingen ble ifølge Økokrim kamuflert ved at et sveitsisk, samarbeidende selskap først betalte inn pengene til den libyske ministersønnens sveitsiske konto. Deretter fikk dette selskapet refundert pengene ved at Yara betale altfor mye for selskapets ammoniakkleveranse.

- Altså er det i realiteten Yara Switzerland som har finansiert bestikkelsen, sier Djupesland.

I politiavhør sa generaldirektøren i det sveitsiske Yara-selskapet likevel at han trodde det var vanlige, kommersielle transaksjoner.

- Kurant konsulentbruk Thorleif Engers advokat Ellen Holager Andenæs sier at hennes klient ikke erkjenner noen straffeskyld. Om Libya-transaksjonene sier hun at Enger ikke visste om dem. Bruken av konsulenten i India visste han derimot om.

- Han kjente i høy grad til dette med India. Det var en fullstendig åpen og kurant bruk av en konsulent, sier hun til Dagbladet.
Den siste posten i forelegget mot Yara, som har med Russland å gjøre, er Enger ifølge hans advokat ikke tiltalt for.

Fosfatstein
Det tredje forholdet som Yara nå har godtatt et forelegg på 295 millioner kroner for, er Enger ifølge hans advokat ikke tiltalt for. Også det dreier seg også om kronglete transaksjoner som endte i selskaper i eksotiske land, henholdsvis Belize og De britiske jomfruøyer.

PÅ TEPPET: Yara-sjefene Bernt Reitan og direktør Jørgen Ole Haslestad var i ettermiddag inne på teppet hos næringsminister Monica Mæland.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PÅ TEPPET: Yara-sjefene Bernt Reitan og direktør Jørgen Ole Haslestad var i ettermiddag inne på teppet hos næringsminister Monica Mæland. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Ifølge Økokrims forelegg tilhørte selskapene personer i ledelsen for russiske Phosagro, som forhandlet for et søsterselskap om leveranse av fosfatstein.

Ifølge forelegget godtok Yaras forhandlere å gjøre en utbetaling på 2,8 millioner dollar til en av personene, mens det til en annen ble utbetalt 1,1 millioner dollar.

Konstruktivt Yara
Marianne Djupesland sier at det har vært en utpreget internasjonal etterforskning.

- Vi har henvendt oss til 12 land, noen har vi fått betydelig hjelp fra, særlig Sveits og Frankrike. Bistanden har vært helt avgjørende for etterforskningen, sier hun.

Djupesland sier hun er glad for at Yara tok kontakt i 2011, tre år etter at de fikk mistanke.

- Det hadde imidlertid vært mer formildende om de hadde kommet til oss med en gang. Det blir vanskeligere å etterforske jo lengre tid det går. Men kontakten med Yara har vært god og konstruktiv. Og Yaras egne granskere har informert Økokrim om sine funn, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!