KRISE: Hellas er i en dyp økonomisk krise. Foto: REUTERS/Yiorgos Karahalis/Scanpix
KRISE: Hellas er i en dyp økonomisk krise. Foto: REUTERS/Yiorgos Karahalis/ScanpixVis mer

Bestikkelser, skattesnyteri og komiteer ingen vet hva gjør

Bidro til å knekke Hellas' økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Nordmenn flest kjenner kanskje Hellas først og fremst som et vakkert og øyrikt ferieland med god mat, sol og lange strender.

De siste ukene har landet fått en annen type oppmerksomhet.

Landet er i en dyp økonomisk krise, har opparbeidet seg en gjeld som utgjør omkring 115 prosent av landets bruttonasjonalprodukt, og ble denne uka nedgradert til «søppel»-kategorien av Standards & Poor?s.

I dag ble det klart at EU og IMF bidrar med en krisepakke på omtrent 1000 milliarder norske kroner over tre år, for å forhindre at landet går konkurs.

240 milliarder nedSom en del av avtalen skal Hellas redusere utgiftene på statsbudsjettet omtrent 240 milliarder kroner i løpet av de kommende tre år. Målet er at underskuddet på statsbudsjettet skal bli mindre enn 3 prosent innen 2014.

For å få til det må det ikke bare kuttes. Noe om også gjøres med det som beskrives som omfattende skattesnyteri og korrupsjon.

New York Times har beskrevet problemene i en bredt anlagt reportasje.

Storavisa omtaler blant annet hvordan det i et velstående område er 16 974 boliger med utendørs svømmebasseng, ifølge satellittbilder av området. Men bare 324 av innbyggerne hadde oppgitt dette til skattemyndighetene som de skulle.

Ifølge New York Times er det blitt anslått at omtrent 177 milliarder kroner i året unndras beskatning. Nå skal skattesnyterne tas. Men det er ingen enkel oppgave.

KorrupsjonskulturSkatteunndragelsene blir nemlig blitt ansett som en del av en kultur med store korrupsjonsproblemer. New York Times beskriver at det er utviklet seg «faste takster» for en rekke tjenester i det offentlige. For å få bedre hjelp fra helsevesenet er det for eksempel vanlig å betale legen ekstra svart.

Ifølge NTB sier økonomiprofessor George Pagoulatos at korrupsjon og sløseri godtas fordi det har utviklet seg en utstrakt toleranse for det i det greske samfunnet.

På 80- og 90-tallet var det også en rekke skandaler som inkluderte bruk av landbrukssubsidier fra EU til kjøp av luksusbiler og til oppussing av hus og ansettelse av slektninger.

UPOPULÆRT: 1. mai var det store demonstrasjoner og opptøyer i protest mot blant annet de kraftige kuttene. Foto: REUTERS/Icon/Panagiotis Tzamaros/Scanpix
UPOPULÆRT: 1. mai var det store demonstrasjoner og opptøyer i protest mot blant annet de kraftige kuttene. Foto: REUTERS/Icon/Panagiotis Tzamaros/Scanpix Vis mer

Gjennom flere år er det avslørt at mange offentlige organer i virkeligheten er hule byggverk som koster skattebetalerne millioner, skriver NTB.

En studie som er gjennomført av Transparency International, viser at den greske finanskrisen delvis kan forklares med korrupsjonen, siden det bare i 2009 forsvant rundt 790 milioner euro i bestikkelser.

Prøver å rydde oppSærlig sykehus, kommuneadministrasjon og skattekontorer er gjennomsyret av korrupsjon, ifølge Transparency Internationals studie.

Hellas er også gjennomsyret av komiteer som ansetter folk som ingen alltid vet hva gjør. Blant annet fins det en komité for forvaltning av innsjøen Kopias, som tørket ut på 30-tallet.

Regjeringen til statsminister George Papandreou har begynt å rydde opp.

Jule- og påskebonuser er beskåret til en årlig besparelse av 1,7 milliarder euro, mens den reelle pensjonsalderen skal økes fra 53 til 67 år.

Lønnsveksten fryses de neste tre årene og ansatte i offentlig sektor må regne med lønnskutt. Blant de enkeltpunktene som vil svi for mange grekere, er at de ekstra månedslønningene for det som kalles årets 13. og 14. måned blir kuttet for alle offentlig ansatte.

- Jeg vil gjøre alt for å hindre at landet går konkurs. Hver eneste greker vil måtte gjøre store ofre for å unngå katastrofe, sa Papandreou på en pressekonferanse i dag.