Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bestikker i utlandet

Førti prosent av norske eksport-bedrifter har betalt bestikkelser. Flere ambassader anbefaler norske bedrifter å følge praksis som er uakseptabel i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anne Thurmann-Nielsen

BERGEN (Dagbladet): -  Enkelte vurderer kynisk gevinsten i forhold til risikoen for å bli oppdaget, men de fleste bedriftene opptrer med respekt for loven, sier Tina Søreide. Hun er doktorgradsstipendiat ved Christian Michelsens Institutt i Bergen, og presenterer korrupsjonsundersøkelsen på NHOs korrupsjonskonferanse i dag.

Hun sendte spørreskjemaer til 500 norske ledere i norske eksportbedrifter, og fikk svar fra 82. Store bedrifter som Statoil, Telenor, Jotun, Aker Kværner og Det Norske Veritas har deltatt i undersøkelsen.  En av femten bedriftsledere innrømmer at de har oppnådd kontrakter på en måte som «det er viktig å holde hemmelig». Over førti prosent har foretatt «irregulære betalinger».  Nærmere seksti prosent sier korrupsjon aldri er akseptabel, mens nærmere tjue prosent synes det er greit om det ikke finnes noen annen måte å operere på i markedet. En av fire mener at dyre gaver og bestikkelser er nødvendig i bestemte markeder.

Penger eller gaver

-  Hva sier dette om moralen til norske bedriftsledere?

-  Det er ingen grunn til å tro at det er mye korrupsjon i Norge, hvorvidt de tar del i korrupsjon i andre land er en annen sak. Mange tar ikke del i det hele tatt, men en del betaler større beløp for å få ting gjort, eller gir gaver. Bøker for næringslivsledere om hvordan man skal opptre i ulike kulturer er uklare på hva som er rett og galt.

-  Det er viktig å diskutere etiske retningslinjer, men de må være kombinert med ønske om å følge dem. Det blir for trygt å diskutere hvorvidt det er riktig å gi bort en middag eller flaske vin her hjemme, hvis de samme lederne i neste øyeblikk aksepterer et agenthonorar på 100 000 dollar ute, sier Søreide.

Store bedrifter

Store bedrifter og bedrifter med stort konkurransepress opplever oftere problemer med korrupsjon enn de mindre.  2/3 av bedriftslederne mener de har mistet en kontrakt på grunn av korrupsjon. 1/3 har valgt å ikke operere i land på grunn av korrupsjon og liknende problemer. Bare en av fire er overbevist om at de aldri har mistet en kontrakt på grunn av korrupsjon.

Intern revisjon

24 norske ambassader utenfor OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) har svart. Det oppsiktsvekkende svaret er at en tredjedel av dem vil anbefale norske bedrifter å tilpasse seg lokal praksis, selv når det innebærer metoder som ikke er tillatt i Norge. Det positive er at 75 prosent av dem vil reagere når norske bedrifter mister kontrakter.

-  En intern revisjon som rapporterer til styret, ikke til ledelsen, kan være en start for å unngå korrupsjon, sier Tina Søreide.

KORRUPSJON: Store bedrifter og bedrifter med stort konkurransepress opplever oftere problemer med korrupsjon enn de mindre når de skal sikre seg kontrakter i utlandet. Bildet er fra Luanda i Angola, der Statoil og Hydro er aktører på oljeleting.
FORSKER: Tina Søreide.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media