Bestiller narko på nettet og får det levert rett i postkassa

- Det kan bestilles fra gutte- og jenterom, og er vanskelig å oppdage.

BESLAG: To beslaglagte bokser med syntetisk narkotika fotografert hos en butikk i Pennsylvania i USA. Slike produkter blir stadig mer populære i Norge. Foto: AP / The Patriot-News, Chris Knight / NTB scanpix
BESLAG: To beslaglagte bokser med syntetisk narkotika fotografert hos en butikk i Pennsylvania i USA. Slike produkter blir stadig mer populære i Norge. Foto: AP / The Patriot-News, Chris Knight / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjøp og salg av syntetiske rusmidler brer om seg i Norge, viser en ny rapport. Narkotikaen kjøpes på nett og havner i norske postkasser. I fjor beslagla politiet stoff nok til 1 million brukerdoser.

En ny rapport som legges fram av Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) tirsdag, ser nærmere på utbredelsen av syntetiske cannabinoider. Dette er kjemiske stoffer som er laget for å etterligne virkningen av vanlig cannabis.

Rapporten slår fast at svært lave priser, stor tilgjengelighet og veldig sterk ruseffekt gjør at det er spesielt høy risiko for overdoser ved bruk av slike syntetiske rusmidler, skriver Aftenposten.

Rapporten fra Sirus gir for første gang et vitenskapelig innblikk i det nye markedet og rusmiljøet. I fjor beslagla politi og tollvesen syntetiske rusmidler i alle landets fylker, og antall beslag økte med 40 prosent fra 2011.

- Problemet er økende. Vi har lenge pekt på det som en av våre nye store utfordringer. Det kan bestilles fra gutte- og jenterom og sendes i brukerdoser. Det er vanskelig å oppdage, sier Geir Høiseth, underdirektør i Tolldirektoratet, til avisen.

De syntetiske rusmidlene kan kjøpes fra over 700 forskjellige nettbutikker og tilbys gjerne med leveringsgaranti.

- Det betyr at hvis stoffet blir stoppet i tollen, sender butikken igjen og igjen fram til forsendelsen slipper gjennom, sier Ola Røed Bilgrei, en av forfatterne av rapporten.

(NTB)