Barnevernskandalen

Bestiller ny utredning etter Dagblad-avsløringer

Vil rydde opp i barnevernsskandalen.

JENTEROM: Tidligere ansatte har tatt bilder av hvordan det så ut på rommene til Hanne og Marie på Vestlundveien ungdomssenter. Foto: Privat
JENTEROM: Tidligere ansatte har tatt bilder av hvordan det så ut på rommene til Hanne og Marie på Vestlundveien ungdomssenter. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Barne- og familiedepartementet utlyser en omfattende ekstern utredning etter at Dagbladet har avslørt alvorlig svikt i institusjonsbarnevernet.

– Oppdraget skal gi en helhetlig gjennomgang av dagens tilbud og styringen av dette, både det som leveres av statlige og private leverandører. Dette vil gi oss et grunnlag for å vurdere om det er behov for mer grunnleggende reformer i institusjonsbarnevernet, skriver barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) i et svarbrev til stortingsrepresentant Åslaug Sem-Jacobsen i Senterpartiet.

Etter Dagbladets mange avsløringer om massiv svikt ved barnevernsinstitusjoner, skrev Sem-Jacobsen til statsråden 13. februar i år og ba ham om å komme til Stortinget for å redegjøre for situasjonen.

I sitt svar 4. mars avslår Ropstad å komme til Stortinget, men gir en skriftlig gjennomgang av situasjonen i barnevernsinstitusjonene.

Stort prosjekt

Samtidig gir Ropstad til kjenne at departementet har utlyst en såkalt FoU, et forsknings og utviklingsprosjekt – et kjempeoppdrag i følgende fire deler:

1. Etablere et målbilde som beskriver ønsket tilstand på institusjonsområdet.

2. Kartlegge dagens institusjonstilbud og styringen av tilbudet.

3. Vurdere dagens institusjonstilbud og styring opp mot ønsket tilstand.

4. Analysere årsakene til eventuelle avvik og anbefale tiltak.

Det går klart fram av departementets prosjektbeskrivelse at den utlyste FoU-en er et direkte resultat av Dagbladets avsløringer.

«Det er avdekket mangler ved deler av institusjonstilbudet. Vestlundveien ungdomssenter ble sommeren 2018 nedlagt fordi tilbudet ikke var forsvarlig. Det ble seinere samme år konstatert at heller ikke tilsynet med institusjonen hadde vært forsvarlig», heter det.

Avisavsløringer

Lørdag 14. april 2018 skrev Dagbladet om 15 år gamle Hanne og «Marie» som ruset seg tungt mens de bodde på Vestlundveien ungdomssenter i 2015. Høsten 2017 døde begge, 18 og 17 år gamle.

Dagbladet avslørte videre at beboere i Vestlundveien hadde holdt narkofest i loftsstua på institusjonen sammen med ungdom fra nabolaget i 2014. Det endte i vold og politiaksjon.

«Max» brukte anabole steroider mens han bodde i Vestlundveien i 2017. En miljøterapeut som jobbet der er straffeforfulgt for oppbevaring av dopingmidler.

Barnevernsinstitusjonen har leid inn mange luksusbiler til en beboer, som i 2017 satt bak rattet i en Porsche og ble stanset i fartskontroll – 15 år gammel.

En gransking etter Dagbladets avsløringer konkluderte med uforsvarlig drift på Vestlundveien ungdomssenter, og institusjonen ble lagt ned før sommeren i fjor.

BARNEVERNSINSTUTISJON: Flere ungdommer fikk tunge rusproblemer, etter å ha bodd på Vestlundveien ungdomssenter, i Bergen. Video: Siv Johanne Seglem Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/politi-rykket-ut-til-narkofest-pa-barnevernsinstitusjon/69611647 Vis mer

I januar i år valgte regiondirektør Øistein Søvik i Bufetat, region vest å gå av etter de mange skandaleavsløringene.

Daværende barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) beordret på forsommeren i fjor gjennomgang av alle atferdsinstitusjoner i landet.

Halvparten bryter loven

Gjennomgangen viste blant annet at det i dag ikke er etablert et tilstrekkelig nasjonalt kunnskapsgrunnlag for hva som utgjør et kvalitativt godt tilbud i barnevernsinstitusjonene, som i dag huser om lag 1000 barn og unge.

Nylig har Dagbladet avslørt at over halvparten av barnevernsinstitusjonene bryter loven. Fylkesmennene har, i et landsomfattende tilsyn i 2018, undersøkt hvorvidt institusjonsbarna får forsvarlig omsorg.

Det er funnet svikt ved 19 av 36 undersøkte institusjoner.

«I sum er det behov for en helhetlig gjennomgang av dagens tilbud og styringen av dette, både det som leveres av statlige og private leverandører, med tanke på videre utvikling av institusjonsområdet», skriver departementet.

Det er ikke hvem som helst som kan påta seg departementets utlyste oppdrag, for det krever «barnevernsfaglig, økonomisk og juridisk kompetanse, fortrinnsvis på Ph. D-nivå.»

Frist for rapportlevering av prosjektets del 1 og 2 er satt til 1. oktober 2019. Sluttrapport skal leveres innen 31. mars 2020.

Reagerer

Medlem av familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Åslaug Sem-Jacobsen er glad for at departementet setter i verk tiltak etter Dagbladets avsløringer om institusjonsbarnevernet, men reagerer på at Kjell Ingolf Ropstad ikke vil komme til Stortinget for å redegjøre om situasjonen.

– Det er jeg lei meg for. At fylkesmannen finner lovbrudd ved over halvparten av barnevernsinstitusjonene er svært alvorlig. Jeg synes det er rart at den nye barneministeren ikke ser på det som en gyllen anledning å komme til Stortinget og vise at han setter dette øverst på agendaen, sier Sem-Jacobsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer