Bestilte 872 liter øl på Internett

Åtte svensker bestilte 872 liter øl på Internett. Tollen tok det selvfølgelig, men en jurist mener guttene har loven på sin side.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette var bare et meningsløst forsøk og handler bare om en del personers angrep på den svenske alkoholpolitikken, sier toller Sven-Peter Olsson i Malmø til Aftonbladet.se.

Nå havner saken i retten, og de åtte ølglade guttene fra Tranås i Sverige tror de kan vinne.

Hele bakgrunnen for saken er at svenske myndigheter med sitt EU-medlemskap gradvis har vært nødt til å åpne for stadig større tollfrie kvoter. I 2004 blir det helt lovlig å ta med seg inntil 110 liter øl skattefritt for svenskene. Forutsetningen er at du har betalt skatt på ølet i et annet EU-land.

Men inntil videre havner sakene i rettssalene.

Jurist mener det er lovlig

De åtte svenskene bestilte ølet fra et spansk Internett-selskap, som markedsfører seg med at det bør være lovlig å ta ølet med til Sverige skattefritt. De argumenterer med EUs regelverk som legger fri handel til grunn. Har de rett kan det være dårlig nytt for det svenske Systembolaget.

Advokat Jørgen Hemby har utredet de svenske importreglene og EUs regler. Han mener at EU-retten klart og tydelig sier at en person kan kjøpe inntil 110 liter øl til privat forbruk.

- Det er derfor interessant å prøve om personer kan kjøpe 109 liter øl i et EU-land, betale skatt, og ta det med skattefritt til Sverige, sier Hemby til Aftonbladet.

Han legger til grunn at EUs lover går foran de svenske, og at innførselen av ølet derfor er lovlig.

De åtte svenske mennene er ikke de første som har bestilt store mengder øl. Hver eneste dag er det forsøk på å ta med seg for store mengder alkohol, skriver Aftonbladet. Uka før påske tok tollerne en last med 27 paller øl.