Bestilte for lite vaksine

Norge er tomt for influensavaksine. Det er tomt i apotekene og hos Folkehelseinstituttet. Ifølge Instituttet står 3000 mennesker i fare for å dø i en fryktet influensaepidemi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig som rekordmange nordmenn tar influensavaksine, har norske helsemyndigheter gått tomme for vaksine til dem som trenger det meste: eldre og kronisk syke.

Nasjonalt folkehelseinstitutt (FHI) er ansvarlig for å forhandle fram avtaler om kjøp, bestilling og lagring av influensavaksiner. Når leger og apoteker bestiller vaksiner fra FHI får de i disse dager et brev som sier følgende:

«Vi er dessverre utsolgt for influensavaksine til redusert pris til risikogruppene. Vi får ikke inn mer av denne vaksinen til lager denne sesongen. Vi er også utsolgt for influensavaksine til ordinær pris. Det er for tida usikkert om vi får inn mer av denne vaksinen på lager. Vi vil ikke effektuere bestillinger før i uke 50.»

Norsk Medisinaldepot bekreftet i går at de venter en ny forsyning fra utlandet rundt 1. desember. Dersom det i resten av sesongen er behov for influensavaksiner til folk i risikogruppa, må de få den dyrere vaksinen, takket være dårlig planlegging.

- Dårlig beredskap

Det betyr at en stor del av den vaksinen som kommer inn, vil gå til nødvendig medisinering av kronisk syke, og det er derfor uvisst hvor mye som kan legges ut til vanlig salg.

Smittevernlege i Bergen, Øystein Søbstad, mener at influensaberedskapen i Norge er for dårlig.

- Får vi en alvorlig epidemi, har vi ikke beredskap til å takle det. Selv om vi nå har et normalt år, klarer vi ikke å dekke det behovet engang, sier Søbstad til Dagbladet.

Pågangen etter vaksine har vært stort i Bergen, og lagrene er nesten tomme. Søbstad liker ikke situasjonen.

- Det er faktisk et stort problem at det ikke er mulig å levere vaksine til dem som vil ha det. Her i Bergen har vi hatt en veldig pågang. Vi låner til hverandre, og har måttet trikse for å dekke behovet, sier han.

- 3000 kan dø

Bestilling av influensavaksiner skjer på våren, og det er kommunelegene som gjør bestillingen, basert på hvor mange kronisk syke og eldre som vil ha behov for vaksinene i deres kommuner den kommende høst og vinter. Folkehelseinstituttet retter nå kritikk mot Norges kommuneleger for ikke å ha bestilt nok vaksine i vår.

Avdelingsdirektør Hanne Nøkleby ved FHI mener norske kommuneleger er for lite bevisste når det gjelder vaksiner. Hun mener nærmere 3000 mennesker i Norge kan dø i et hissig influensaangrep, som Fujian-viruset.

- 800000 kronisk syke

- Det hadde vært ønskelig at kommunelegene var mer bevisste når det gjelder behovet for å vaksinere eldre og syke, sier Nøkleby.

Nøkleby sier det er bestilt 300000 vaksinedoser, mens antallet kronisk syke i Norge er rundt 800000.

- Det er ikke tilstrekkelig interesse blant mange eldre for å vaksinere seg. Kommunelegene har en informasjonsoppgave her, sier Nøkleby.

- Det er helt klart et behov for å få opp prosenten av syke mennesker som er vaksinert, sier hun.

Det er Folkehelseinstituttets ansvar å bestille influensavaksiner. Men Nøkleby mener hun ikke gir ris til egen bak når hun har bestilt mindre medisiner enn det hun mener det er behov for.

- Har ikke budsjett

- Jeg kan ikke pålegge noen å vaksinere seg. Jeg har dessuten ikke noe budsjett å kjøpe vaksiner for når det ikke er bestilt av brukerne, i dette tilfellet kommunelegene, sier hun.

Seksjonsoverlege Terje Hoel ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Ullevål universitetssykehus synes ikke kritikken mot legene er berettiget uten videre.

- Bør ta ansvaret

- Kommunelegene kan ikke sitte med noe lager av vaksiner. Det er bestilt inn 300000 doser til risikogrupper, men det er for lite. Beredskap mot epidemier og pandemier bør være et nasjonalt anliggende, og Folkehelsa bør stå for å skaffe vaksiner og gjøre avtaler med produsentene, og ikke kaste ballen over til kommunelegene. Det finnes ikke noe stort lager av vaksiner på sykehusene, og FHI bør ha ansvaret for å gjøre vaksinen tilgjengelig, sier Hoel til Dagbladet.

<B>TOMT PÅ APOTEKET:</B> - Vi er helt utsolgt. Vi solgte unna det siste tidligere i dag, sier Anders Brekke, vaktleder og farmasøyt ved Vitusapotek Jernbanetorget i Oslo.