Bestilte kiste til seg selv

HAMMERFEST (Dagbladet): Ei uke før hun drepte sin samboer, bestilte Beate (38) ei furukiste til seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvem er det som er død? spurte begravelseskonsulent Trine Nilssen Rabben. Beate forklarte at ingen var død, kista skulle hun ha til seg selv. Hun regnet med at «han» snart kom til å drepe henne.

- Hun fortalte meg at hun nesten var blitt skutt dagen i forveien, forklarte Nilssen Rabben i Hammerfest tingrett i går.

- Jeg tenkte: «Denne kvinnen trenger hjelp.»

Hentet liket

Ei uke seinere dro Trine Nilssen Rabben ut til Beates leilighet for å hente liket av Per Arne Stafne, skutt og drept mens han sov.

- Det hele var en makaber spøk, sier Beate om telefonen til begravelsesbyrået.

- Den kvelden satt jeg og så et tv-program om en mann som brukte ei kiste som seng. Det ga meg ideen, men det var forferdelig dumt å ringe. Spesielt etter det som skjedde ei uke seinere.

- Men jeg gjorde mye rart i fylla.

- Men hvem var «han» som du trodde snart skulle drepe deg?

- Per Arne. Jeg var redd ham.

Besatt av trusler

Aktor Jenny Pedersen brukte i tingretten i går mye tid på å prøve å bevise at Beate også fryktet sin nåværende kjæreste, Svein Ole Mathisen. Og at de to hadde truet hverandre.

Samme dag som Beate ringte til begravelsesbyrået, skal hun ha ringt Hammerfest politikammer og fortalt at hun var blitt truet med våpen av sin nye samboer.

I politirapporten har konstabelen som tok imot telefonen, Lill Veronica Benjaminsen, skrevet at Beate klarte å overmanne Mathisen, og at hun i stedet rettet våpenet mot ham og trakk av.

- Hun sa det ikke var noen kule i det. Jeg sa at det skulle hun være glad for, ellers hadde hun vært drapsmann i dag.

Fyllerør

Beates forsvarer John Christian Elden påpekte at denne rapporten var skrevet to uker etter hendelsen, og at konstabelen ikke har nevnt dette i vaktjournalen. Både Beate og samboer Svein Ole Mathisen hevder at de aldri truet hverandre med våpen.

- Jeg måtte nesten le da jeg hørte denne rapporten. Det hørtes nesten ut som på film, sier Beate.

- Hun ble skremt, men det var ikke et våpen jeg hadde. Det var en metalldetektor, sier Mathisen.

- De telefonene til politiet var fyllerør og hennes måte å hevne seg på fordi jeg ikke likte at hun festet og drakk.

Bin Laden

Et av vitnene, den drepte Per Arne Stafnes venn Kjell Amundsen, var tindrende klar i sin beskrivelse av sin gamle drikkekamerat:

- Per Arne Stafne var en tyrann. Han var verre enn terroristen Osama bin Laden, fastslo Kjell Amundsen i sitt vitneprov.

FRYKT: - Jeg levde i en konstant frykt. Jeg var sikker på at Per Arne Stafne skulle drepe meg, sier Beate, som nå risikerer 21 års fengsel.