Bestrider professor: - Helt galt

FHI sier det handler om å beskytte de eldre i samfunnet etter kritikk fra tidligere smittevernsoverlege Bjørg Marit Andersen.

ALARMIST: Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen er sterkt kritisk til myndighetenes corona-strategi. Her forteller hun hvorfor fra sitt eksil i hjembygda Lom. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 32.20% Første dose: 62.87%

Tidligere smittevernoverlege ved Oslo universitetssykehus, Bjørg Marit Andersen, gikk torsdag ut i et intervju med Dagbladet og slo alarm om en skjult epidemi på sykehjem.

Andersen mener blant annet at norsk helsevesen nå lar eldre pasienter dø på sykehjem i fred i stedet for å behandle dem for sykdommen covid-19.

Professoren mener dermed at de stadig lavere tallene på antall innlagte på sykehus ikke gir et godt bilde av epidemien, og at det foregår skjult smitte på sykehjem.

- Beskytter eldre

- Dette er helt galt, på flere måter. Både hva gjelder hva som er vår hensikt og hva som er tilfelle. De omfattende tiltakene som er gjort i samfunnet handler primært om å beskytte sårbare grupper som eldre, og særlig de aller eldste og sykeste, sier avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold til Dagbladet.

Andersen mener at det fra 24. mars ble lagt om fra at alle pasienter skulle på sykehus, til at det har blitt en kost/nytte-vurdering av eldre personer.

- Vår jobb er å få en realistisk og god oversikt over epidemien. Vi er ikke kjent med at noe er «lagt om» 24. mars. Vi teller sykehusinnleggelser. Det har alltid vært sånn, også før denne epidemien, at fastleger og sykehjemsleger sammen med pasienten eller pårørende og i konferanse med sykehuslegen må vurdere om pasienter med lungesvikt vil ha nytte av innleggelse på sykehus for behandling i respirator, sier Vold i FHI.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer