Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bestrider professor: - Helt galt

FHI sier det handler om å beskytte de eldre i samfunnet etter kritikk fra tidligere smittevernsoverlege Bjørg Marit Andersen.

ALARMIST: Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen er sterkt kritisk til myndighetenes corona-strategi. Her forteller hun hvorfor fra sitt eksil i hjembygda Lom. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Tidligere smittevernoverlege ved Oslo universitetssykehus, Bjørg Marit Andersen, gikk torsdag ut i et intervju med Dagbladet og slo alarm om en skjult epidemi på sykehjem.

Andersen mener blant annet at norsk helsevesen nå lar eldre pasienter dø på sykehjem i fred i stedet for å behandle dem for sykdommen covid-19.

Professoren mener dermed at de stadig lavere tallene på antall innlagte på sykehus ikke gir et godt bilde av epidemien, og at det foregår skjult smitte på sykehjem.

REAGERER: Line Vold i FHI sier det alltid tas en vurdering om pasienter skal flyttes fra sykehjem til sykehus for behandling. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
REAGERER: Line Vold i FHI sier det alltid tas en vurdering om pasienter skal flyttes fra sykehjem til sykehus for behandling. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Beskytter eldre

- Dette er helt galt, på flere måter. Både hva gjelder hva som er vår hensikt og hva som er tilfelle. De omfattende tiltakene som er gjort i samfunnet handler primært om å beskytte sårbare grupper som eldre, og særlig de aller eldste og sykeste, sier avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold til Dagbladet.

Andersen mener at det fra 24. mars ble lagt om fra at alle pasienter skulle på sykehus, til at det har blitt en kost/nytte-vurdering av eldre personer.

- Vår jobb er å få en realistisk og god oversikt over epidemien. Vi er ikke kjent med at noe er «lagt om» 24. mars. Vi teller sykehusinnleggelser. Det har alltid vært sånn, også før denne epidemien, at fastleger og sykehjemsleger sammen med pasienten eller pårørende og i konferanse med sykehuslegen må vurdere om pasienter med lungesvikt vil ha nytte av innleggelse på sykehus for behandling i respirator, sier Vold i FHI.

- For mange sykehjemspasienter med kognitiv svikt kan overflytting til sykehus forverre tilstanden, og da kan det være man blir enige om at lindrende behandling i sykehjemmet er det riktige. Og igjen, dette er slik det var også før epidemien, sier hun.

ØL: Mens alkoholservering fremdeles er forbudt i Oslo, tar stadig flere turen over fjorden til Nesodden. Reporter: Øystein Andersen. Video: Celina Morken / Dagbladet TV Vis mer

Kan ikke garantere

Bjørg Marit Andersen, som tidligere har vært i flere konflikter med Folkehelseinstituttet som smittevernoverlege, mener man har lite rede på smitteoverføring rundt omkring i norsk helsevesen.

SLÅR ALARM:Professor og tidligere smittevernoverlege ved Ullevål sykehus, Bjørg Marit Andersen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SLÅR ALARM:Professor og tidligere smittevernoverlege ved Ullevål sykehus, Bjørg Marit Andersen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hun mener tilgangen på smittevernutstyr og fagpersonell på eldre- og sykehjem ikke er god nok, og forteller at hun stadig får oppringninger fra leger og sykepleier.

Line Vold sier de ikke kan gi noen garanti mot utbrudd i alle landets sykehjem.

«Vi kan dessverre ikke gi noen garanti mot utbrudd i alle landets sykehjem» Line Vold, FHI

- Vi vet at underdekning av sykepleiere i sykehjem lenge har vært et problem. Vi vet også at kommunene jobber hardt for å bevare godt smittevern i sykehjemmene. Vi kan dessverre ikke gi noen garanti mot utbrudd i alle landets sykehjem. Fra FHIs side bidrar vi med kurs og veiledning for personellet i sykehjem og hjemmesykepleie, sier Vold.

- Mangler oversikt

Andersen er fortsatt kritisk til den gradvise åpningen av Norge, og frykter at barn kan føre til ytterligere smittepress, også på ansatte i helsevesenet.

SMITTEFR ØY: Nord-Odal er omgitt av smitte på alle kanter, men har selv ingen coronasyke. Ordfører Lise Selnes (Ap) er ikke redd for at sønnen Trygve skal tilbake i barnehagen. Reporter: Trym Mogen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Når FHI fremdeles bare teller sykehusinnleggelser, dødsfall og aldersgrupper, og har lite rede på hvordan to av sju smittede personer overfører smitten, gir dette et klart signal om manglende epidemiologisk oppfølging, sier Andersen.

- Det mangler oversikt over antall syke utenom sykehus og hvor mange sykehusansatte og personell i primærhelsetjenesten som blir smittet, sier hun.

- Press på sykehjem

Av Norges over 190 coronadødsfall, har rundt 60 prosent av pasientene dødd på langtidsinstitusjon.

- Etter det jeg har fått tilbakemelding om har det vært et visst press om at sykehjemspasienter bør få «dø hjemme i sin egen seng», smittet av coronavirus. Dette skjedde fra rundt midten av mars og smittestatistikken gikk til vers etter 23. mars, sier Andersen.

- Vi kan ikke se noe tegn til at hun har rett i dette. Det er god kapasitet til å ta imot pasienter på sykehusene, og det er fortsatt slik som før, at sykehusinnlegging er riktig når pasienten trenger det for å motta behandling, sier Line Vold i FHI.

Andersen mener norske sykehjem ikke er tilrettelagt for god og kompetent isolasjonsbehandling.

- Dette er ikke tilfellet i dag. Sykehjem er ikke laget for å håndtere alvorlig smitte som spres som ild i tørt gress i slike uforberedte institusjoner. Ansvaret for disse forhold må legges på helsemyndighetene og ekspertene i smittevern ved FHI som også visste hvordan det er ved de fleste norske sykehjem, sier hun.

- Snudde ryggen til

Smittevernprofessoren mener helsemyndighetene har sviktet de eldre. Smitten har truffet flere sykehjem hardt, blant annet Metodisthjemmet i Bergen, der elleve av 46 beboere nå er døde.

- Helsemyndighetene, inkludert FHI har snakket varmt og lenge om de «sårbare og eldre» i samfunnet som skulle beskyttes. Etterpå snudde de ryggen til. Sykehjem med manglende personell og kompetanse måtte greie seg selv og ble utsatt for et stort og alvorlig smittepress uten verktøy nok til å beskytte pasientene eller seg selv, sier hun.

Andersen mener FHI har et stort medansvar, som de har sviktet.

- En meget stor del av befolkningen er sykehjemspasienter- eller behandles i hjemmesykepleie. Disse har blitt unødig utsatt for smitte, sier Andersen.

Den tidligere smittevernoverlegen ved OUS har også kritisert FHI for deres smittevernråd, og mener dette kan ha resultert til unødige dødsfall på sykehjem.

FØRSTE TILFELLE: 20. april åpnet barnehagene i Norge. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Dette er ikke den siste epidemien - der vi verken har vaksine eller medisiner - og der vi bare har folkets «dugnad» med isolasjon og smitteverntiltak som effektive verktøy. Derfor må helsemyndighetene være mer forberedt og føre- var - neste gang, sier hun.

Grundig vurdering

Andersens budskap overfor Dagbladet var klar: En åpning av småskole og barnehage burde blitt utsatt med omkring seks uker fram til man hadde mer omfattende smittevernutstyr, betydelig høyere testkapasitet og bedre opplæring og rutiner.

Line Vold i FHI sier at det er gjennomført grundige smittevernvurderinger.

- Regjeringen besluttet å åpne småskoler og barnehager etter avveininger av ulike hensyn, inkludert en grundig vurdering av smittevernhensyn som er gjort av en ekspertgruppe som har satt seg betydelig inn i både erfaringer fra andre og forskning knyttet til smitte blant barn – og effekten av å holde barnehager og skoler åpne. Sykehjemmene og hjemmesykepleien får stadig mer smittevernutstyr, og både personell og pasienter i helsetjenesten har hele tiden vært prioritert for testing.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!