Bestrider skattekrav

I juni fikk Stortinget beskjed om at de må betale 1,3 millioner kroner i ekstra arbeidsgiveravgift. Etter å ha tenkt seg om, har Stortinget besluttet å bestride skattekravet. De mener det finnes «unnskyldelige forhold».

SVARER: Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) under en muntlig spørretime i Stortinget.Foto: Javad Parsa / NTB
SVARER: Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) under en muntlig spørretime i Stortinget.Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stortingets presidentskap bestrider varselet om et skattekrav fra Skatteetaten på i overkant av 1,3 millioner kroner. De mener det foreligger «unnskyldelige forhold».

Det bekrefter visepresident Nils T. Bjørke (Sp) til Dagbladet.

- Vi mener at vi må svare opp kravet når vi mener Skatteetaten går i feil retning, sier Bjørke.

Han forteller at det er flertall i presidentskapet for å sende et svar til Skatteetaten der Stortinget sier seg uenig med kravet. Senterpartiet stilte seg bak flertallet.

I et brev til skattemyndighetene undertegnet stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap), bekrefter Stortinget at de bestrider det varslede kravet.

- Skatteetaten har snudd

«Vi mener at det i denne saken foreligger klart unnskyldelige forhold som tilsier at tilleggsskatt ikke kan ilegges. Det må i vurderingen tas hensyn til at Stortingets administrasjon ikke har vært orientert om de tolkninger av skattereglene som Skatteetaten nå gir uttrykk for, selv om Skatteetaten har hatt klar foranledning til dette, og at Skatteetaten selv nylig har gitt uttrykk for andre oppfatninger om forståelsen av de aktuelle skattereglene», heter det blant annet i brevet fra Stortinget til Skatteetaten.

- Vi vil legge fram det som er Stortingets syn. Dette er det administrasjonen som har vurdert - det er de som er fagfolkene, sier Bjørke.

Han sier til Dagbladet at Stortinget mener det er Skatteetaten som har snudd i saken.

- Dette er tross alt saker som ligger tilbake i tid og slår veldig spesielt ut for enkeltrepresentanter, sier Bjørke til Dagbladet.

- Uklokt

Frp stemte mot å bestride kravet fra Skatteetaten. Det bekrefter visepresident Morten Wold (Frp) til VG.

- Frp og min stemme gikk til at vi ikke skulle bestride kravet. Vi mener dette er forhold mellom skattyter og skatteetaten, sier Wold til avisa.

I en uttalelse omtaler han det som «uklokt» at Stortinget gjør seg til aktiv part i striden med skatteetaten.

Han understreker her at det nå er svært viktig at Stortinget bidrar til å gjenopprette tilliten til Stortinget som institusjon og til folkevalgte.

- Frp har derfor ikke ønsket å sende det brevet som et flertall i presidentskapet har gått inn for, og mener flertallets holdning vil kunne bidra til å skade Stortingets omdømme ytterligere, sier Wold.

- Skandaløst

Det var i juni at Stortinget fikk beskjed om den ekstra arbeidsgiveravgiften Skatteetaten mener de skylder for åra 2017-2020.

I tillegg varslet Skatteetaten at den vil endre reglene for arbeidsgiveravgift på Løvebakken.

Stortinget fikk frist til 15. august for eventuelle kommentarer. Fristen ble seinere utvidet til 29. august, altså i dag.

- Det er skandaløst at Stortinget nekter å følge skattemyndighetenes tolkning, slik Rødt lenge har tatt til orde for, og heller fører en aktivistisk kamp for egne interesser. Stortingets rolle er å vedta lovene, ikke å overprøve myndighetenes tolkning av dem, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Også han mener tilliten til både Stortinget og toppolitikerne allerede «ligger i grus».

- Istedenfor å gjøre sitt for å gjenoppbygge tilliten og rydde opp, tar Stortinget nå enda et skritt i feil retning.

Skal betale

Det er altså Stortingets administrasjon som har stått for tolkningen som er vedlagt svarbrevet til Skatteetaten.

Fungerende direktør, Kyrre Grimstad, forteller til Dagbladet at stridens kjerne er om stortingsrepresentantene må ha «fulle markedsmessige kostnader» til bolig på hjemstedet. Da kan de for eksempel ikke leie ut deler av boligen.

- Da vil representantene ha full skatteplikt på pendlerboligen. Vi har vanskelig for å se at det er dekning i loven for et sånt krav, sier Grimstad.

Direktøren sier Stortinget over tid har hatt kontakt med skatteetaten, og mener de over tid har endret tolkningen av loven.

- Vi har hatt god kontakt med skatteetaten og aldri fått opplyst at det gjelder et sånt krav. Det er også tilfeller av nyere dato der de har gitt uttrykk for det motsatte, sier Grimstad.

Stortinget mener denne forvirringen taler for at politikerne bør slippe billigere unna.

- Hvis det er sånn at saken ender med at vi har hatt en feilaktig tolkning av loven, så mener vi det er flere grunner til å ikke tillegge oss tilleggsskatt, sier Grimstad.

Første visepresident på Stortinget Svein Harberg (H) understreker at saken er under behandling.

- Skatteetaten har bedt Stortinget om et svar, og det er naturlig at vi gir det. Sammen med brevet har vi lagt ved en betenkning med administrasjonens syn på saken, der de forklarer grunnlaget for sin tolkning, sier Harberg.

- Hvis Skatteetaten endelig lander på det, skal vi betale det vi skal i arbeidsavgiveravgift, understreker Harberg.

Høyre-representanten sier at administrasjonen har en annen oppfatning enn Skatteetaten.

Også Statsministerens kontor (SMK) fikk en kjempesmell. Skatteetaten mener SMK skylder 350 000 kroner for ubetalt arbeidsgiveravgift for verdien av gratis pendlerbolig.

Også SMK vil komme med sitt svar i løpet av dagen.

I tillegg fikk 28 stortingspolitikere og 17 tidligere regjeringspolitikere varsel om en betydelig skattesmell.

Men hvem de folkevalgte er, eller hvilke partier de tilhører, er foreløpig ikke kjent.

Flere har imidlertid stått fram med hvorvidt de er rammet av skattesmellen eller ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer