Papyrusfunn i Egypt:

Besvergelser fra
«Dødeboka»

Egyptiske arkeologer har funnet 16 meter med papyrus som inneholder besvergelser fra den myteomspunne «Dødeboka» fra Egypt.

OPPSIKTSVEKKENDE FUNN: Funnet, som er det første som er gjort av en egyptisk arkeolog, ble gjort i Saqqara, et enormt nekropolis i den egyptiske oldtidsbyen Memphis. Foto: NTB / Scanpix
OPPSIKTSVEKKENDE FUNN: Funnet, som er det første som er gjort av en egyptisk arkeolog, ble gjort i Saqqara, et enormt nekropolis i den egyptiske oldtidsbyen Memphis. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Funnet er det første som er gjort av en egyptisk arkeolog, skriver nettstedet Arkeonews.

Funnet ble gjort i Saqqara, et enormt nekropolis i den egyptiske oldtidsbyen Memphis.

I nekropoliset har arkeologer tidligere funnet 250 kister. Ifølge Arkeonews ble funnet av papyrusen gjort i en av disse kistene.

Arkeolog Mostafa Waziri – som nå papyrusfunnet er oppkalt etter – sier til nettstedet at hieroglyfene nå blir oversatt til arabisk.

Myteomspunnet tekst

«Dødeboka», eller «Den egyptiske dødeboka» er en samling tekster som ble brukt i graver fra tida rundt 1550 fvt. helt fram til den romerske perioden rundt 395 evt., ifølge Store norske leksikon.

Tekstene og besvergelsene skulle hjelpe den avdøde på vei i vedkommendes ferd gjennom underverden.

Oldtidas og antikkens Egypt har i flere hundre år fascinert forskere, eventyrere og drømmere med sin mystikk.

Sentral i film

«Dødeboka» er også sentral i filmen «Mumien» fra 1999. I filmen blir den fryktinngytende egyptiske presten Imhotep – spilt av Arnold Vosloo – vekket fra de døde etter at filmens kvinnelige hovedrolle Evelyn (Rachel Weisz) leser i filmens utgave av dødeboka.

OFRING: En gjenopplivet Imhotep vil ofre Evelyn (Rachel Weisz) for å vekke sin elskerinne fra oldtiden til live. Foto: Keith Hamshere/Universal/Kobal/REX
OFRING: En gjenopplivet Imhotep vil ofre Evelyn (Rachel Weisz) for å vekke sin elskerinne fra oldtiden til live. Foto: Keith Hamshere/Universal/Kobal/REX Vis mer

Etter sin gjenoppstandelse herjer Imhotep Egypt med de ti bibelske landeplager – samt forsøker å ofre Evelyn for å gjenopplive sin oldtids-elskerinne Anck-su-namun.

Etter mye om og menn klarer filmens mannlige hovedrolleinnehaver Rick O'Connell (Brendan Fraser) og Evelyn å stoppe den gjennopplivede mumien Imhotep.

På nettsida Metacritic har filmen 4,8 av 10 mulige poeng i et gjennomsnitt av anmelderes anerkjennelse av filmen. Blant publikum synes filmen likevel å være mer populær – der har den 8,7 av 10 mulige poeng i gjennomsnitt.

Det er imidlertid svært tvilsomt at filmen har rot i historisk virkelighet og den reelle bruken av «Dødeboka».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer