Besvimer av glede

Nå behandler legene på Tahrir-plassen folk for ekstreme gledesutbrudd og sjokk.

FELTSYKEHUS: Etter å ha behandlet over 2000 sårede etter demonstrasjonene på Tahrir-plassen, er det ekstreme gledesutbrudd som fører til besvimelse som nå behandles. Medisinstudenten Tasneem Alaa (19) er en av mange frivillige helsearbeidere som har bidratt. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
FELTSYKEHUS: Etter å ha behandlet over 2000 sårede etter demonstrasjonene på Tahrir-plassen, er det ekstreme gledesutbrudd som fører til besvimelse som nå behandles. Medisinstudenten Tasneem Alaa (19) er en av mange frivillige helsearbeidere som har bidratt. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO (Dagbladet): Tidenes folkefest utspant seg på frigjøringsplassen i hjertet av Kairo lørdag kveld. Ryktene svirret på plassen om at så mange som to millioner mennesker var ute i Kairos gater for å feire folkets seier mot Mubaraks 30-årige regime.

Midt på plassen holder fremdeles feltsykehusene stand. En farmasøyt som har jobbet frivillig fra demonstrasjonene startet 28. januar, mener at så mange som 2000 personer er bahandlet på plassen.

Nå behandler ikke gruppen av frivillige leger kutt og sårskader, men besvimelse, svimmelhet og hysteri.

DREPT: Mustafa Gemel (23) anslår at minst 20 personer ble drept av snikskyttere under demonstrasjonene. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
DREPT: Mustafa Gemel (23) anslår at minst 20 personer ble drept av snikskyttere under demonstrasjonene. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

- De ekstreme svingningene mellom dårlige og gode nyheter blir for mye for noen. Under presidentens tale på torsdag ventet alle at han skulle gå av og skuffelsen var stor da han ikke fulgte folkets vilje. Da meldingene kom på fredag om at han hadde gått av ble sanseinntrykkene for mye for enkelte. Vi har behandlet 25 personer som har opplevd hysteri, besvimelser og anfall, sier medisinstudenten Tasneem Alaa (19) som har jobbet som frivillig i to uker under demonstrasjonene.

Menneskelenke Da Dagbladet ankom Tahrir-plassen rett etter mørkets frembrudd på lørdag var deler av plassen sperret av med en menneskelig lenke. Flere hundre personer sto hånd i hånd, mens frivillige malte fortauskanter og veimerking som en symbolsk hanling.

16 år gamle Achmed var en av mange som utgjorde det menneskelige gjerdet. Han kjente ingen av personene han holdt i hånden.

- I dag hjelper alle til. I dag er vi en familie, sier Achmed til Dagbladet.

MEDISINER: Organisasjoner har gitt bort mengder med medisiner til feltsykehusene på Tahrir-plassen. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
MEDISINER: Organisasjoner har gitt bort mengder med medisiner til feltsykehusene på Tahrir-plassen. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

Litt lengre opp i den menneskelig kjeden står Sara (25) og passer på at ingen tråkker på de nymalte fortauskantene.

- Egypt er fritt nå. Mubarak er dratt, sier hun og klarer ikke å holde tilbake latteren.

- Vi bygger et nytt og fungerende Egypt, sier Najera El Alem (24) mens hun ivrig maler nye sorte og hvite kanter på fortauene.

SAVNER TURISTER: Tursitguiden Walid håper tursitene snart vender tilbake til Egypt. Foto: Øisten Norum Monsen/DAGBLADET
SAVNER TURISTER: Tursitguiden Walid håper tursitene snart vender tilbake til Egypt. Foto: Øisten Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer

En kjede av mennesker danner et gjerde for å hindre folkemassene i å tråkke i de nymalte stripene.

Ingen turister - Alle er happy, happy, happy. Fremtiden ser lys ut, jeg tror det blir bra, sier Walid

Til tross for overveldende lykkefølelse for å endelig være fri for Mubaraks jerngrep, tar realitetene tak i Walid.

- Jeg har ingen jobb, ingen penger og ingen lønn. Pyramidene er stengt, museumene er stengt. Turistene har sluttet å komme hit. Jeg ønsker at turistene skal komme tilbake, sier Walid som mener at gatene i Egypt nå er trygge.

SYMBOLIKK: Najera El Alem (24) maler fortauskanter for å symbolisere at Egypt begynner på nytt. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
SYMBOLIKK: Najera El Alem (24) maler fortauskanter for å symbolisere at Egypt begynner på nytt. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Guiden som påstår å snakke sju språk spår at det vil ta minst fire måneder før turistene igjen er på plass, men ber Dagbladet om å formidle ønsket om at tursitene må returnere til Egypt..

LENKE: Sara (25) passet på at ingen tråkket på de nymalte fortauskantene.
LENKE: Sara (25) passet på at ingen tråkket på de nymalte fortauskantene. Vis mer