- Betal for begravelsen selv

Fransk ordfører er lei av belastningen fra mislykkede klatreekspedisjoner til Mont Blanc. Nå ønsker han at alle skal betale et depositum før de forsøker seg mot toppen.

BLIR VERRE: Det blir stadig mer utfordrende å nå Vest-Europas høyeste fjell, Mont Blanc. Tørke og hetebølger gjør at det blir flere løse steiner. Foto: PHILIPPE DESMAZES / AFP / NTB
BLIR VERRE: Det blir stadig mer utfordrende å nå Vest-Europas høyeste fjell, Mont Blanc. Tørke og hetebølger gjør at det blir flere løse steiner. Foto: PHILIPPE DESMAZES / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

15 000 euro, eller nesten 150 000 kroner, foreslår han at man skal legge igjen hvis man ønsker seg til toppen av Mont Blanc. Dette skriver flere internasjonale medier, blant andre CNN.

Mont Blanc ligger i de franske alpene og er med sine 4 809 moh. Vest-Europas høyeste fjell.

Jean-Marc Peillex er ordfører i den franske byen Saint-Gervais-les-Bains. Han er lei av risikovillige klatrere som «spiller russisk rulett med sine liv».

Planlegger tiltak

«Saint-Gervais kommune planlegger å iverksette tiltak tilpasset noens uansvarlighet og risikoen de påfører redningsmannskapene», skriver Peillex på Twitter.

For mange ukvalifiserte klatrere gambler med sine liv, mener han.

Ifølge lokale myndigheter er det et økende antall uerfarne klatrere som begir seg ut på ruta fra den franske siden. Mont Blanc ligger i fjellpartiet mellom Frankrike, Italia og Sveits.

Summen for det foreslåtte depositumet tilsvarer gjennomsnittlige kostnader for en redningsaksjon (10 000 euro) og begravelse (5 000 euro).

Mer krevende

- Det er uakseptabelt at det er de franske skattebetalerne som skal ta disse kostnadene, sier ordfører Peillex og legger til at de som klatrer nå gjør det «med døden i ryggsekken.»

I midten av juli advarte de franske myndighetene mot å bestige fjellet på grunn av løse steiner og farlige partier. Varmt vær, hetebølger og tørke har den siste tida gjort forholdene enda mer krevende.

Å nå toppen av fjellet via den populære stien kjent som Voie Royale er kraftig frarådet. Et spesielt utfordrende parti her går under navnet «Dødens korridor».

Den franske ordføreren anklaget rundt 50 «pseudo-fjellklatrere» som gikk ruta i juli for å spille russisk rulett med sine liv.

HIMALAYA: En rekke fjellklatreres camp blir her rammet av snøras. Video: KameraOne. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Helikopter advarte

30. juli ble et helikopter sendt ut for stanse en gruppe rumenske turgåere da de forsøkte å bestige Mont Blanc. Ved hjelp av en megafon fikk redningsfolk ropt advarsler til turfølget fra helikopteret og oppfordret dem til å snu.

Ikke alle er enige den franske ordførerens tiltak. Roberto Rota er ordfører i skibyen Courmayeur, som ligger på den italienske siden av fjellet. Han beskriver forslaget til Peillex som «surrealistisk». «Fjellet ikke er noens eiendom», sier han i en uttalelse delt av hans pressekontor.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer