Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Betal, Gjelsten

Mens Røkke og Gjelstens båtrace sponses av politiet i Oslo, må frivillige og humanitære arrangører betale store summer til politiet for vakthold. - Uholdbart, sier Sp-politiker Morten Lund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingsrepresentant Lund mener barne-, ungdoms- og humanitære arrangementer skal slippe å betale politiet. Han tok spørsmålet opp i Stortinget allerede våren 1997, og ba daværende justisminister Gerd Liv Valla om klare retningslinjer.

- Etter min oppfatning bør kommersielle arrangementer - som Røkke og Gjelstens båtrace og fotballkampene til for eksempel Rosenborg - betale for politiets tjenester.

Aftenposten skrev torsdag at den egentlige arrangøren av båtracet er Bjørn Rune Gjelsten og hans selskap Offshore Sport Promotion, og ikke Oslofjorden Racerbåtklubb.

Forsvar

I gårsdagens Dagblad forsvarte politiinspektør Pål Fivel Oslo-politiets beslutning om ikke å ta betalt for polititjenesten av båtracet i Oslo i helga.

Ifølge et rundskriv fra Justisdepartementet heter det:

«Ved vurdering av hvorvidt det skal kreves refusjon for særlig politioppsyn, bør det også vektlegges i hvilken grad arrangementet har kommersiell karakter.»

Etter Lunds oppfatning er båtracet i Oslofjorden absolutt et kommersielt arangement.

- Forslaget mitt i 1997 var at politiet gratis skulle hjelpe til ved frivillige og barne og ungdomsarrangementer. Det vil være å forebygge vold og kriminalitet, sier Lund.

Provosert

Markedssjef Yngve Aasmundrud i Vikersund, som arrangerer skiflyvning, reagerer kraftig på båtraces politisponsing.

- Vi betaler hvert år flere hundre tusen kroner til politiet for trafikk- og ordenstjeneste. Jeg blir både provosert og forbannet av forskjellsbehandlingen, sier Aasmundrud.

Bare noen timer etter at båtracet var avsluttet, måtte VIF-fotball betale 20000 kroner til politiet for vakthold på kampen mot Moss på Ullevaal.

- I 1998 betalte vi 199000 kroner og i 1999 betalte vi 148000 kroner til politiet, opplyser Norway Cup-general Frode Kyvåg.

FIKK POLITIHJELP: Bjørn Rune Gjelsten (bildet) og Kjell Inge Røkke kjørte i helga båtrace i Oslofjorden. Dagbladet skrev i går at arrangøren slipper å betale politivakthold. Flere andre store arrangører er sterkt kritisk til sponsingen.