- Betal leteaksjonen selv

Justisdepartementet skjerper nå fjellvettreglene: Hvis du opptrer grovt uaktsomt i påskefjellet, kan du bli nødt til å betale redningsaksjonen selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fjorårets ulykkespåske, samt de to ulykkesekspedisjonene til Shetland i 1996 hvor tre menn forsøkte å ro mellom Norge og Shetland, har fått justisdepartementet til å skjerpe håndhevingen av reglene.

- Dette går i bølgedaler. Vi har bedt politimestrene rundt om i landet håndheve reglene om uaktsomhet strengere enn de har gjort tidligere, sier Ole Hafnor underdirektør i rednings- og beredskapsavdelingen i justisdepartementet.

Mer forsiktige

Hafnor håper folk blir mer forsiktige når de legger ut på tur når de vet at de kan bli nødt til å betale en eventuell redningsaksjon selv.

- Men vi vil ikke at folk skal bli redde for å be om hjelp hvis de er i nød. Jeg ser helt klart faren ved at noen vegrer seg for å tilkalle hjelp i frykt for å måtte betale redningsregningen etterpå. En regning som fort kommer opp i seks-sifrede beløp.

Få saker

Det har gjennomsnittlig vært to til tre redningsaksjoner de siste årene hvor det har vært aktuelt å kreve erstatning for grov uaktsomhet.

- Det har for det meste dreid seg om hasardiøse prosjekter som hopping i Trollveggen og roturer til og fra Shetland, sier Hafnor.

I enkelte av disse sakene har deltakerne blitt dømt til å betale deler av redningsaksjonen.

INGEN SKAM Å SNU: Om du går deg bort i fjellet i påsken, kan du risikere å måtte betale redningsaksjonen selv.