Betal medisinen selv!

55 milliarder kroner skal brukes for å gjøre oss friske neste år. Men de eldre må betale for blåresepten sin selv, og frikortgrensa stiger med nesten 40 prosent når du er syk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykehusene er blant vinnerne når finansminister Per-Kristian Foss legger frem budsjettforslaget. Men de syke må betale litt mer allikevel, dersom regjeringen får det som den vil.

I fjor vedtok Stortinget at medisiner på blå resept skulle være gratis for eldre over 67 år. Men nå må de gamle betale medisinene sine selv. Gratis blåresept forsvinner, ifølge budsjettforslaget.

«Regjeringen ser fritaket for eldre og uføre som et lite målrettet tiltak, » skriver Helsedepartementet i sin pressemelding om budsjettet.

Nå må de gamle selv betale medisinen, men prisen blir ført opp på frikortet. Men forskjellen kan likevel bli dramatisk:

I år er grensa for frikort på 1350 kroner. Til neste år må du gå til legen for 1850 kroner før staten overtar betalingen. Dét er en økning på 37 prosent. For eldre, uføre og kronisk syke er dette en skuffende og kostbar utvikling.

Noen lyspunkter finnes det likevel: Mens pasienter som trenger opptrening på institusjon nå må betale 150 kroner i døgnet av egen lomme, blir det 30 kroner billigere til neste år. Da blir prisen 120 kroner i døgnet. De som må mye til tannlegen, har også noe å se frem til: Regjeringen vil bevilge 140 millioner kroner til refusjon for tannbehandling.