- Betal sjøl

Fjellredningstjenesten i Østerrike er lei av å betale for skiløpere som utløser ras. Ordføreren i Hemsedal mener man også i Norge må vurdere å kreve erstatning fra uansvarlige skiløpere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redningsaksjoner etter folk som er savnet i snøras er omfattende og dyre. Å leie et helikopter koster tusenvis av kroner i timen. I tillegg skal redningsfolk ha betalt, og beltebiler og scootere koster penger.

Derfor har fjellredningssentralen i Østerrike bestemt seg for at de som setter utfor stengte traseer må regne med å betale for eventueller redningsaksjoner sjøl.

- Vi må gjøre det klart at dette ikke er gratis og at skiløpere må være forberedt på å betale regningen når de trosser advarslene og beveger seg utenfor merkede løyper og når noe går galt, sier lederen for fjellredningstjenesten, Reinhold Dörfinger, til AFP.

Problemfylt

Men problem oppstår ved en slik ordning. I verste fall kan familien til eventuelle dødsofre risikere å måtte betale for redningsaksjonen.

Hemsedal er et av Norges mest ettertraktede offpiste-områder. Stadig flere kommer til kommunen for å boltre seg i uskyldsren og myk nysnø. Ordfører Tom Lund i Hemsedal kommune har et veldig ambivalent forhold til saken.

- Dette er en ting jeg har tenkt på mange ganger. Hvis det automatisk skal komme en regning i posten ved aksjoner der de savnede personene opptrådte uaktsomt, kan vi oppleve at folk ikke tar kontakt. Liv kan gå tapt, noe vi må unngå, sier ordføreren til Dagbladet.no.

Seinest i januar i år døde én person da han ble tatt i et snøskred i Hemsedal. Mannen kjørte utenfor merkede løyper og hadde passert flere advarsler på veien.

- Hvis folk kjører veldig uansvarlig, bør de være innstilt på å betale noe sjøl. De bør også tegne forsikring slik at de pårørende ikke risikerer å betale for aksjonen, sier Lund. Og viser til at man ikke kan bestemme hvem som skal betale for redningsaksjonen før alle forhold rundt ulykken er undersøkt.

- I etterkant får noen vurdere hvor uansvarlig personene har oppført seg, og hvilke konsekvenser dette skal få, sier ordføreren.

Flere offpiste-kjørere

Ordfører Lund opplever at antallet offpiste-kjørere øker fra sesong til sesong. Kampen om å kjøre først i nysnøen er stor.

- Stadig flere vil kjøre offpiste, og områdene blir utvidet. Folk går til og med to timer med skiene på ryggen, sier ordfører Tom Lund.

Han har ikke stor tro på at varselsskilt og gjerder vil stoppe offpiste-fantastene.

- Uansett hva vi gjør er det noen som utfordrer skjebnen, sier Lund.

<B>FARLIG GODT:</B> Stadig flere skiløpere foretrekker å kjøre på steder hvor det ligger masse uberørt snø. Men det kan vise seg å bli skjebnesvangert.