Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Betaler 13 500 for en drept hjelpearbeider i Afghanistan

Taliban betaler skuddpremie på nødhjelpsarbeidere i Afghanistan, ifølge nye lekkasjer fra Wikileaks.

FARLIG NØDHJELP:  En internt fordrevet gutt venter i kø på hjelp fra Islams hjelpeorganisasjon i Kabul i august. Lekkasjer fra Wikileaks viser at hjelpearbeiderne i Afghanistan har en farlig hverdag. Foto: REUTERS/Omar Sobhani
FARLIG NØDHJELP: En internt fordrevet gutt venter i kø på hjelp fra Islams hjelpeorganisasjon i Kabul i august. Lekkasjer fra Wikileaks viser at hjelpearbeiderne i Afghanistan har en farlig hverdag. Foto: REUTERS/Omar Sobhani Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): NRK Brennpunkt har fått tilgang til 15 000 dokumenter fra varslernettstedet Wikileaks. Her kommer det fram at hjelpearbeidere er direkte mål for terrorister i Afghanistan.

Vellykkede angrep på ansatte i en humanitær organisasjon belønnes med opp til  2337 amerikanske dollar, eller nærmere 14 000 norske kroner, ifølge NRK.

Skaper uro I en rapport skrevet av de internasjonale militære strykene i landet, beskrives det blant annet hvordan Taliban ønsket å skape så mye uro som mulig rundt valget i 2005. For å oppnå dette, var dusør for angrep mot humanitære organisasjoner et av virkemidlene, kommer det fram.

Angrep mot hjelpeorganisasjoner har også andre mål: Rapportene viser hvordan terrorister systematisk planlegger å bortføre hjelpearbeidere for å bruke dem som byttemidler for å få satt fri Taliban-fanger.

Verdens farligste Inntrykket av at nødhjelp i Afghanistan er svært risikabelt, støttes av norske hjelpeorganisasjoner.

Flyktninghjelpen utpeker i sitt siste magasin Afghanistan som verdens farligste land å drive nødhjelp i.

Også Care Norge opplever situasjonen som vanskelig.

- Alle mine kolleger i Afghanistan rapporterer om at det blir stadig verre. Det blir farligere og det legger sterke begrensninger på hva de kan gjøre, sier generalsekretær i Care Norge, Marte Gerhardsen til NRK.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!