Betaler 17, 7 mill for å se Mir styrte

50 romentusiaster synes et gløtt av Mir er viktigere enn penger: De punger ut 17,7 millioner kroner for å jage romstasjonen de siste minuttene før den styrter i havet. Investeringen gir dem knappe 200 sekunders opplevelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men lederne av den 50 personer store gruppa, brødrene Rick og Bob Citron, mener opplevelsen vil være verdt millionene: De drives av drømmen om å fange Mirs siste øyeblikk til film.

«Gud hjelpe dere»

- Ingen andre kommer til å være der. Bare vi. Vi er de eneste menneskene på jorda som vil se Mirs ferd, sier den pensjonerte romfartsingeniøren Bob Citron (68) fra Seatte, som leder ekspedisjonen sammen med broren Rick. De er nå på plass på Fiji, utgangspunktet for ekspedisjonen.

Brødrene Citron holder steilt på at de vil se Mir, til tross for de tilsynelatende enorme oddsene de har mot seg. Med et vindu på bare 200 sekunder og en nedfallssone på mange hundre kilometer hav, holder brødrene fast på at de vil være der Mir styrter i havet.

- Gud hjelpe alle dere som tror vi er på bærtur, sier Bob overbærende til alle skeptikerne.

- Jeg bryr meg ikke om hva andre tenker. Jeg er her for å se Mir komme tilbake til jorda, jeg bruker en liten formue for å se den og vi har verdens beste teknologi, sier han, ifølge AP.

Leier ekstra fly

Det er en hake ved opplegget: Skyer kan hindre sikten fra flyet, som skal befinne seg innen en radius på 320 kilometer fra Mir. Dermed er entusiastene avhengige av klar himmel for å feste romstasjonens dødsøyeblikk på film. Men brødrene Citron depper ikke av den grunn.

- Sannsynligheten for å se Mir er svært høy. Det samme er sjansen for å se Mir falle fra hverandre, så lenge det ikke er en eksepsjonell skysituasjon, mener lillebror Citron, Los Angeles-advokaten Rick (56).

- Ingen andre i hele verden vil få de samme bildene som oss. Ingen andre vet hvor de kan ta dem, sier han til AP.

Ekspedisjonen har leid inn to fly. I dag prøver de å hente inn et tredje fly, en Boeing 737, for å øke sjansene for suksess. Boeing 737 kan fly høyere og raskere enn de to andre flyene, og kan derfor hjelpe entusiastene å skifte posisjon fortere hvis romstasjonens nedslagsfelt viser seg å bli et annet enn forventet.

- Vi kommer til å være så nær rett sted til rett tid som menneske kan vær, sier Bob Citron. Han forventer å få en unik dokumentasjon av Mirs siste ferd.

FIN MOTTAGELSE: Brødrene Bob (i midten) og Rick Citron ble ønsket velkommen av Fijis statsminister Laisenia Qarase ( til høyre) da de ankom ekspedisjonens utgangspunkt Nadi på Fiji i går. Foto: SCANPIX