Betaler 2000 dollar for en norsk ektemann

MURMANSK (Dagbladet): - Betal 2000 dollar, og vi garanterer at du skal bli gift med en nordmann innen ett år! lyder fristelsen fra et kontaktbyrå i Murmansk. Marina solgte møblene sine, arvegods og det meste av det hun eide for å sikre seg billetten til en framtid i det rike nabolandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun giftet seg med nordmannen, men hverdagen ble tragisk.

Ektefellen var 20 år eldre enn henne, han var arbeidsledig, fattig, og drakk. Marina kunne ikke holde ut dette livet. Bitter og blakk dro hun tilbake til Murmansk. Drømmen var blitt et mareritt.

Hun oppsøkte kontaktbyrået og krevde pengene tilbake.

- Nei, vi har holdt avtalen, løftene er innfridd, svarte selskapet, og Marina må begynne på nytt for å bygge opp et verdig liv i Russland.

I dag vil ikke den ulykkelige kvinnen stå fram med fullt navn og bilde, hun føler seg nedverdiget og krenket.

Historien er ikke enestående. Murmansk er en storby full av jenter som for alt i verden vil til et vestlig land. Livet er ikke til å holde ut for enslige kvinner i et kaotisk land.

Ingen lykke

Olga Volskaja brukte det samme kontaktbyrået for å finne en nordmann. Hun greide ikke å skaffe 2000 dollar. Gjennomsnittlig årslønn er på 1200 dollar.

- Men jeg inngikk en avtale om å betale på etterskudd, fordi de ordnet forbindelse til en velstående mann i Sør-Norge, forteller Olga.

Vi sitter på sofaen som også er hennes seng i ettromsleiligheten i bydelen som bare kalles Toskenes land.

- Bare tosker finner på å bygge høyhus på en fjelltopp, her blåser det alltid iskalde vinder, klager hun.

Heller ikke Olga fant lykken i Norge. Mannen hadde barn, forholdet fungerte ikke, de hadde ikke noe felles språk. Fingerspråket fungerer en time eller tre, men er en dårlig plattform for et ekteskap.

Håper fortsatt

- Nå er jeg i Murmansk igjen, men håper fortsatt å finne en nordmann, smiler Olga.

Hun har jobbet i tre banker, alle er konkurs. Hennes inntekt på under 1000 kroner måneden rekker ikke langt. Men høsten har vært god med mye sopp og bær.

Kvinnen i 30-åra er full av både galgenhumor og reflekterte tanker om sin og landets framtid.

Desperate

- Russiske menn er ikke så attraktive?

- Våre mannfolk dør i krig, i slåsskamper, i ulykker, av altfor mye vodka. Vårt land har et stort overskudd av kvinner. Mange har barn, barna skal ha mat. Vi handler i desperasjon. Dette landet har ikke noe å by oss, det er umulig å tjene penger på en ærlig måte.

- Hvordan er drømmenordmannen?

- Han behøver ikke være veldig rik. Jeg vil leve normalt, det er fint om vi har felles interesser. Og jeg vil helst bo i en by, slik at vi kan treffe andre mennesker, forklarer Olga.

Industri

I Murmansk er kopling mellom jenter og vestlige menn blitt en hel industri. I Karl Marxs gate sitter fotograf Arkadij Lahonin og viser oss bunker med lettkledde kvinner som søker mannen i sitt liv - som ikke er russer.

- De sender bildene til 15- 20 land og har enorme forventninger. Mange blir skuffet, og klarer så vidt å skrape sammen penger til flybilletten hjem.

Ensomme

- Hvilke land er mest populære?

- Nord-Europa, gjerne Norden. Mange får løfter om jobb på sykehus eller butikk, i virkeligheten blir de tvunget inn i prostitusjon. Våre vakre russiske jenter er svært ensomme. De står i kø hos oss for å bli fotografert og finne seg en utenlandsk mann, forteller Lahonin.

Samtidig hutrer ensomme norske menn rundt i gatene i storbyen på jakt etter kvinner og enda flere halvlitere.

- Her er jo umulig å finne normale jenter, klager en finnmarking som sitter på tiende kvelden i baren på hotell Polarnij Zori. De alle fleste kvinnene i baren er prostituerte.

Nordmannen har reist østover i mange år og nå vil han ha et kvinnfolk med seg hjem, som han uttrykker det.

Seinere blir han tipset om adressen til et kontaktbyrå, og driver gatelangs med et håndtegnet kart. I det aktuelle huset finner han kontoret Partner-Team, det lyder forlokkende.

På stotrende engelsk får han fram ønsket om å få tak i ei jente, kan dere hjelpe?

Russerne svarer høflig:

- Her selger vi snøscootere!

Samme kveld var nordmannen tilbake i hotellbaren.

Kjøper kvinner

Jernteppet er borte, men Russland og Norge er fortsatt to helt ulike verdener. Og fattige russiske jenter er lett bytte for menn som ikke har ansvar og respekt med seg i bagasjen fra Norge.

- Jeg er skamfull over nordmenns framferd i Murmansk, sier Arnt Eilertsen, han driver DnBs kontor i byen ved Kolafjorden.

- De herjer i fylla, kjøper kvinner og oppfører seg som noen tullinger. Hadde russere gått fram slik i Norge, ville det ha blitt et ramaskrik, mener Eilertsen, som selv er gift med ei russisk kvinne.

SKUFFET: Olga Volskaja brukte et kontaktbyrå for å finne en norsk mann, men vendte hjem noen illusjoner fattigere.