Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Betaler 250 mill. for smartere bomber

Utstyrer norske F16-fly for angrep i dårlig vær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Staten vil punge ut for å gjøre norske F16-fly i stand til å bombe mål mer nøyaktig på kort varsel og under dårlige værforhold.

Allværsvåpen

- Dette er en anskaffelse av såkalte allværsvåpen. Behovet for dette ble aktualisert da voldelige demonstranter angrep norske soldater i ISAF-basen i Afghanistan 7. februar, sier luftoperativ inspektør Morten Lunde i Luftforsvaret til Dagbladet.no.

Ifølge ham kunne det nye systemet, JDAM (Joint Direct Attack Munition), hjulpet F16-flyene som da rykket ut til Meymaneh for å bistå de norske soldatene på bakken.

Han understreker at våpenkontrakten har vært planlagt lenge, og at den alvorlige situasjonen i Afghanistan ikke skal ha vært utløsende for kjøpet.

- Hele poenget er å treffe der man skal, og ikke alt mulig annet. JDAM kan gi bombene en treffsikkerhet ned mot 15-30 meter, opplyser brigaderen.

Bedre enn laserbomber

Etter planen vil bombene som i dag brukes av de norske jagerflyene bli utstyrt med den avanserte teknologien allerede neste år. Ved hjelp av blant annet GPS og en liten datamaskin på bomben som kommuniserer med flyet, kan det ødeleggende sprengstoffet styres mot målet uavhengig av siktehjelp fra bakkemannskaper eller vanskelig vær.

image: Betaler 250 mill. for smartere bomber

I første omgang er kostnadsrammen på prosjektet 150 millioner kroner, en kontrakt Luftforsvaret signerte mandag. Men Norge vil etter alt å dømme gjøre ytterligere innkjøp fra Boeing Global Strike Systems.

Totalsummen vil i så fall bli minst en kvart milliard kroner.

F16 kan brukes oftere

JDAM har blitt brukt massivt i USAs operasjoner blant annet i Irak, og vil nå gjøre at de norske F16-flyene kan brukes i sammenhenger der de til nå har måttet stå på bakken. Norge blir det 15. landet i verden som anskaffer teknologien.

- Dette gir flyene mye større fleksibilitet og utvalg av våpen, både i Norge og i de internasjonale operasjoner vi deltar i. Men dette er en naturlig utvikling, sier Lunde.

Nye fly på vei

Samtidig som Forsvaret nå oppgraderer de snart utrangerte jagerflyene sine for millionbeløp så de kan holde litt til, foregår forhandlingene rundt innkjøp av en ny flytype. Det USA-ledede prosjektet Joint Strike Fighter (JSF), europeiske Eurofighter, franske Rafale og svenske Gripen kjemper om Norges gunst.

Statssekretær Espen Barth Eide dro i dag til USA, og skal ifølge NTB ha møter i Pentagon med blant andre viseforsvarsminister Gordon England de nærmeste dagene, samt besøke flyprodusenten Lockheed Martin i Texas.

Dette fordi regjeringen ønsker full gjennomgang av den industrielle nytten Norge får ved å delta i utviklingen av JSF.

<B>- KUNNE HJULPET:</B> Da norske soldater ble angrepet i Meymaneh i Afghanistan for to uker siden fikk jagerflyene problemer med å bistå i den uoversiktlige situasjonen.
<B>LITT SMARTERE:</B> Det amerikanskje JDAM-systemet gjør presisjonen til bombene langt bedre, samtidig som det ikke er nødvendig å lyse opp målet med laser fra bakken eller lufta.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!