- Betaler 30-40 kroner per stemme

2500 kandidater kjemper for 249 plasser i underhuset. Men prisen for en afghansk stemme er likevel billig.

VELGER NY NASJONALFORSAMLING: Her samler afghanere seg på et stemmelokale i Kabul i dag for å avgi sin stemme. Foto: REUTERS/Fayaz Kabli/Scanpix
VELGER NY NASJONALFORSAMLING: Her samler afghanere seg på et stemmelokale i Kabul i dag for å avgi sin stemme. Foto: REUTERS/Fayaz Kabli/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Afghanerne går i dag til stemmeurnene for å velge ny nasjonalforsamling - til tross for angrepstrusler fra Taliban og andre opprørsgrupper.

To afghanske valgobservatører har blitt såret i en eksplosjon inne i et stemmelokale i den østlige Khost-provinsen nær grensa til Pakistan, opplyser politisjefen i provinsen. I tillegg er to personer drept og en såret i et rakettangrep mot en ukjent bygning i Nazyan-distriktet i samme del av landet, ifølge politiet.

Samtidig er det blitt rapportert om en rekke rakettangrep på stemmelokaler, regjeringsbygninger og politistasjoner i flere deler av landet.

- Tør ikke stemme Danske Christian Jepsen er Flyktninghjelpens medarbeider i Kabul. Han forteller at det har vært rolig på de stemmelokalene han har besøkt.

- Jeg er nå på en valgstasjon i Kabul, og her er det ikke så mange velgere. Det bærer preg av at folk ikke tør å stemme på grunn av sikkerhetssituasjonen, Jepsen til Dagbladet

- Folk holder seg hjemme og avventer sikkerhetssituasjonen. De vil gå ut og stemme senere, sa guvernør Mohammad Omar i Kunduz-provinsen til nyhetsbyrået Reuters.

SKJERPET SIKKERHET: Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan svært vanskelig og rundt 1000 av de 6800 valglokalene holder i dag stengt. Foto: EPA/MATIULLAH ACHAKZAI/Scanpix
SKJERPET SIKKERHET: Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan svært vanskelig og rundt 1000 av de 6800 valglokalene holder i dag stengt. Foto: EPA/MATIULLAH ACHAKZAI/Scanpix Vis mer

Christian Jepsen påpeker at en annen bekymring er at folk er frustrerte over korrupsjonen som preger landet.

- Selger stemmene for småpenger The New York Times skriver at afghanerne selger stemmene sine for alt fra 5 til 18 dollar (30-110 kroner). Det vanligste er at prisene varierer fra 5 til 6 dollar (30-40 kroner).

Til tross for at Afghanistan er regnet som et av de fattigste landene i verden, tyder det på at afghanerne selger sine stemmer svært billig - spesielt om man ser på markedet. 2577 kandidater kjemper nemlig om de 249 plassene i underhuset wolesi jirga i den afghanske nasjonalforsamlingen.

Afghanistan har 17,5 millioner registrerte velgere, men den statlige valgkommisjonen anslår at bare 12,5 millioner av disse har skaffet seg identitetskort som gir anledning til å delta.

- Det går også rykter her i Kabul om at det blir kjøpt og solgt stemmer, men det er vanskelig å si hvor stort omfanget er, sier Jepsen i Flyktninghjelpen.

Dessuten er sikkerhetssituasjonen i Afghanistan svært vanskelig og rundt 1000 av de 6800 valglokalene holder i dag stengt.

Selger i store mengder Osman Shenwari (60), som er malek (landsbyordfører) fra Spinghar-distriktet i Nangarhar-provinsen, sier han kjenner til en kandidat i hans område som allerede har kjøpt 10 000 stemmer.

VISER ANSIKT: En burkakledd kvinne viser ansiktet før hun avgir sin stemme i Herat vest i Afghanistan. Foto: REUTERS/Raheb Homavandi/Scanpix
VISER ANSIKT: En burkakledd kvinne viser ansiktet før hun avgir sin stemme i Herat vest i Afghanistan. Foto: REUTERS/Raheb Homavandi/Scanpix Vis mer

- Kandidatene sender sine representanter til landsbyene og distriktssentre for å se etter folk som ønsker å selge sine stemmesedler, og de betaler 500 afghani (rundt 65 kroner) for hver seddel, sier han til The New York Times.

I mange landsbyer er det en såkalt valgmalek som tar seg av handelen. De samler sammen alle stemmesedlene og selger til høystbydende. Ifølge avisa tar de halvparten av pengene og gir velgeren halvparten.

Ber folk trosse truslene Stemmegivningen begynte klokken 7 lokal tid om morgen. Frykt for voldshandlinger preger valgdagen, og sikkerhetsberedskapen er på topp etter at opprørere har varslet at de vil forsøke å angripe stemmelokalene.

Taliban har lovet å sabotere valget, og har bedt folk om å holde seg hjemme på valgdagen.

President Hamid Karzai avga selv i morges sin stemme på en skole i nærheten av presidentpalasset i Kabul, og benyttet anledningen til å oppfordre folk til å trosse truslene om angrep.

— Som i hvert valg håper vi at valgdeltakelsen vil bli høy, og at ingen blir forhindret av sikkerhetsgrunner, sa Karzai til reportere.

- SELGER STEMMENE: Det er vanlig å selge stemmene sine i Afghanistan. Ifølge The New York Times selger mange afghanere sine stmemer for småpenger. Det er ukjent om mennene på bildet, som står i kø utenfor et stemmelokale i Chawni nord for Kabul, har solgt sine stemmer. Foto: AFP PHOTO/PATRICK BAZ/Scanpix
- SELGER STEMMENE: Det er vanlig å selge stemmene sine i Afghanistan. Ifølge The New York Times selger mange afghanere sine stmemer for småpenger. Det er ukjent om mennene på bildet, som står i kø utenfor et stemmelokale i Chawni nord for Kabul, har solgt sine stemmer. Foto: AFP PHOTO/PATRICK BAZ/Scanpix Vis mer

Noen timer før valget begynte, ble det skutt en rakett mot NATOs hovedkvarter i hovedstaden Kabul. Den landet i nærheten av hovedkvarteret og den amerikanske ambassaden, men ingen personer ble såret, opplyser forsvarsalliansen.

Det er setene i andrekammeret i den afghanske nasjonalforsamlingen som nå er på valg. Politiske analytikere frykter at det vil forekomme uregelmessigheter og fusk, på samme måte som under presidentvalget i fjor. Allerede få timer etter at valglokalene åpnet lørdag, startet det å komme inn meldinger om uregelmessigheter.

KARZAI AVGA SIN STEMME: Her avgir Afghanistans president Hamid Karzai sin stemme på en skole i nærheten av presidentpalasset i Kabul, og benyttet anledningen til å oppfordre folk til å trosse truslene om angrep.
Foto: EPA/S. SABAWOON/Scanpix
KARZAI AVGA SIN STEMME: Her avgir Afghanistans president Hamid Karzai sin stemme på en skole i nærheten av presidentpalasset i Kabul, og benyttet anledningen til å oppfordre folk til å trosse truslene om angrep. Foto: EPA/S. SABAWOON/Scanpix Vis mer