Anniken Hauglie:

Betaler egne briller likevel

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) har tilbakebetalt 5585 kroner til arbeidsgiver etter å ha fått dekket databriller.

TILBAKEBETALT: Statsråd Anniken Hauglie har valgt å tilbakebetale briller som hun fikk dekket av departementet. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
TILBAKEBETALT: Statsråd Anniken Hauglie har valgt å tilbakebetale briller som hun fikk dekket av departementet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kveld opplyser arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) at hun har tilbakebetalt jobbrillene som hun har fått dekket av sitt eget departementet.

Statsråden er for tida under sterkt press som følge av Nav-skandalen. På hennes bord ligger også det mye omtalte forslaget om kutt i støtte til barnebriller.

«Selv om jeg trenger slike briller på jobb, ser jeg at det i lys av debatten som går, framstår som umusikalsk at jeg har benyttet meg av denne muligheten. Derfor har jeg også betalt tilbake beløpet», skriver Hauglie i et Facebook-innlegg.

FÅR IGJEN: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvilke grupper som får igjen på statsbudsjettet. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Facebook-innlegget har i ettertid blitt fjernet.

Tilbakebetalingen kommer som følge av at finansdepartementet har gjennomgått hvorvidt noen i regjeringen de siste seks åra har fått støtte til såkalte terminalbriller/databriller.

Gjennomgangen viser at både Hauglie og tidligere landbruksminister Bård Hoksrud (Frp) har fått dette.

Brilledebatt

Regjeringens forslag om å kutte i støtten til barnebriller har sparket i gang samfunnsdebatt. I sitt statsbudsjett for 2020 foreslo de kutt som anslagsvis vil gi en innsparing på 122 millioner kroner.

I forslaget vil satsen for ordinære briller settes til 1200 kroner, mens satsen for ekstra tilpassede briller vil settes til 2400 kroner.

Kuttforslaget ble forklart med at «støtten ikke skal brukes til urimelig dyre briller». Selv har Hauglie fått dekket briller for 5585 kroner.

- Barn skal fortsatt få brillestøtte, uttaler Hauglie overfor Dagbladet onsdag kveld.

Lysbakken kritisk

SV-leder Audun Lysbakken er kritisk til kutt i støtte til barnebriller, men mener likevel at Hauglie bør beholde sin brillestøtte.

- Regjeringen har åpenbart hatt lettere for å se sine egne statsråders behov for brillestøtte enn barnas behov. Kuttet i brillestøtte til barn er usselt og usosialt, sier Lysbakken til Dagbladet og tilføyer:

- Men jeg synes Hauglie skal beholde sin brillestøtte. Det er ikke den som er problemet, men kuttet som rammer barnefamiliene. I stedet for å gi tilbake pengene hun selv har fått, bør hun gi barna tilbake brillestøtten hun har tatt fra dem.

- Presset vokser, og nå bør Hauglie tørre å innrømme at kuttet var en stor feil.

BRILLER: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie forteller at noen vil få unntak dersom utgiftene for briller til barn er spesielt høye. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Hoksrud tilbakebetaler

Både Haugli og Hoksrud påpeker at arbeidstakere i henhold til arbeidsmiljøloven har rett til å få støtte til slike briller. Også departementene, som ikke omfattes av arbeidsmiljøloven, har innvilget slik støtte.

- Jeg har forholdt meg til reglene som gjelder for alle norske arbeidstakere. Men jeg ser at det kan oppleves urettferdig at en statsråd får dekket briller, og vil derfor betale tilbake det brillene kostet, sier Hoksrud til Dagbladet.

Hoksrud forklarer at han tok en synstest etter å ha opplevd helseplager. Synstesten avdekket at han trengte databriller, ifølge Hoksrud.

Hauglie forklarer at hun fikk bruk for såkalte terminalbriller fordi hun bruker mye tid foran dataskjermen. Hennes ordinære briller har hun derimot betalt selv, opplyser hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer