Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Betaler for å slippe fengsel

Fanger forteller at det er vanlig å få kamerater til å sone for seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et innslag i NRK P3s Osenbanden fortalte mandag ettermiddag om fanger som betaler andre for å sone dommen sin.

- Det er klart at det kan skje, sier Svein Arne Tvedt, fengselsleder ved Kongsvinger fengsel.

Han har vært i bransjen i 38 år, og har hørt rykter om dette før. Han forteller at rutinene for å sjekke identiteten til fanger er endret i løpet av hans tid.

- Tidligere var det slik at man ble transportert til politiet for identifisering før en kom til fengselet. Og domspapirene hadde bilde. Men dette forandret seg på 70-tallet en gang.

- Nå er det jo sånn at de aller fleste har legitimasjon, sier Tvedt.

Han forklarer at det nå er nok å møte opp med legitimasjon. Om fengselsbetjentene godkjenner denne, sjekkes personalia før den dømte blir innsatt.

Om det er tvil om identiteten, sendes de til politiet for grundigere sjekk. Dagens innslag tilsier likevel at rutinene ikke er tilstrekkelige - Det burde nok være bilde på domspapirene fortsatt, sier Tvedt til Dagbladet.no.

I innslaget forteller \'Stian\' at han, da han satt inne ved Ilseng fengsel, møtte sju fanger som uavhengig av hverandre sa de satt inne for en kamerat mot betaling. Han forteller at det satt omtrent 75 fanger der på den tiden. Det vil si at så godt som 10% var \'vikarfanger\'.

VIKARFANGER: \'Stian\' hevder flere av de innsatte ved Ilseng fengsel soner andres dommer mot betaling. FOTO: Geir Olsen/Scanpix
VIKARFANGER: \'Stian\' hevder flere av de innsatte ved Ilseng fengsel soner andres dommer mot betaling. FOTO: Geir Olsen/Scanpix Vis mer

- Det er veldig lett egentlig. Det er bare å dukke opp her det, og vise legitimasjonen til den du skal sone for, skrive under på at du er han du soner for, og bare ta dommen hans.

- Det er ikke noe hokus pokus med det, sier \'Stian\' til Osenbanden.

Ellinor Houm, direktør for Kriminalomsorgen region øst forteller til Dagbladet.no at hun er overrasket over det omfanget Osenbandens innslag beskriver. - Jeg blir jo bekymret når jeg hører hva han har å fortelle, sier Houm.

- Vi har foreløpig ikke sett på det som nødvendig å endre rutinene, men vi må vel diskutere det nå. Kanskje må vi begynne med å ha bilde av den dømte på domspapirene.

- Vi kan jo ikke ha noe av at folk soner for andre.

Selv er hun bare kjent med to tilfeller. Da det ble oppdaget måtte den som sonet ut, og den egentlige straffedømte inn.

Den som hadde sonet for den dømte kunne gå fri uten straffetiltak. - Det er jo ikke straffbart å sone for andre, sier hun.

image: Betaler for å slippe fengsel