Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Betaler for å styrte i fly

Er du nysgjerrig på hvordan du vil takle en eventuell flystyrt? Svaret er bare en kort flytur unna.

OMBORD: - Denne turen er ikke anbefalt for de med skjør helse, skriver Darkfield, arrangøren av den simulerte flyturen som kan ende med styrt. Foto: Skjermdump/Darkfield.
OMBORD: - Denne turen er ikke anbefalt for de med skjør helse, skriver Darkfield, arrangøren av den simulerte flyturen som kan ende med styrt. Foto: Skjermdump/Darkfield. Vis mer

For mange er flyreisen et mareritt. Frykten for at flyet skal falle ned eller utsettes for en ulykke er det ultimate skrekkscenario for de fleste med flyskrekk.

Er du nysgjerrig på hvordan det føles å styrte eller lurer du på hvordan du vil takle en slik situasjon. Nå har du muligheten bare en kort flytur unna.

I England, nærmere bestemt i Nottingham, er en fraktcontainer som er blitt omgjort til en eksakt kopi av et Boeing 707-fly, nylig blitt plassert i byen.

DRAMATISK: Dette synet møtte passasjerene på Philippine Airlines-flyet, bare minutter etter avgang fra Los Angeles International Airport Video: CNN Vis mer

To mulige utfall

Hensikten er å gjøre det mulig for publikum å oppleve en flyulykke. Eller i det minste, for noen av publikummerne. Teateret Darkfield har satt opp pop-up-showet som fører publikum gjennom to verdener og har to mulige utfall på reisen.

- I mange verdener lander dette flyet trygt. Vi er ikke ansvarlige for din endelige destinasjon, står det på teaterets nettsted.

MØRKT: Inne i denne containeren blir du møtt med en eksakt kopi av et Boeing 707-fly. Teateret Darkfield har satt opp pop-up-showet som fører publikum gjennom to verdener og reisen har to mulige utfall. Mens noen kommer «helskinnet» fram, vil andre oppleve et flymareritt. Foto: Darkfield/Instagram
MØRKT: Inne i denne containeren blir du møtt med en eksakt kopi av et Boeing 707-fly. Teateret Darkfield har satt opp pop-up-showet som fører publikum gjennom to verdener og reisen har to mulige utfall. Mens noen kommer «helskinnet» fram, vil andre oppleve et flymareritt. Foto: Darkfield/Instagram Vis mer

Flysimulatoropplevelsen, kalt Flight, er ikke anbefalt for skjøre mennesker eller syke med svakt hjerte, står det i showets beskrivelse. Det hele varer like lenge som en flytur mellom Oslo og Bergen, men koster vesentlig mindre. Billettene ligger på litt under 100 kroner.

- Jeg har vanskelig å se for meg at dette kan ha en god effekt på folk med flyskrekk. Det vil neppe gjøre folk godt, og virker mest sannsynlig mot sin hensikt. Men hvis hensikten er å oppleve spenning og drama, kan det muligens være en spenstig opplevelse, sier Øivind Ekeberg, professor emeritus ved Avdeling for medisinsk atferdsvitenskap ved Universitetet i Oslo og spesialrådgiver ved Klinikk Psykisk Helse og Avhengighet Oslo Universitetssykehus, har skrevet doktorgrad om flyskrekk.

Spesialeffekter

Når «passasjerene» er ombord, vil deltakerne bli kastet ut i total mørke, mens 360 graders lyd og effekter vil sette hver og en av publikummerne i sentrum av fortellingen, skriver The Independent.

Darkfield har spesialisert seg på teknologi-teater og bruker lyd, mørke og bevegelse for å gi publikum en fordypning i raske fortellinger som stadig utvikler seg. De har allerede lagt flere containershow i England, Australia og Mexico. Dette pop-up-showet har allerede hatt suksess i Australia.

Flyskrekk

Det finnes få studier som forteller hvor mange det er som har flyskrekk.

Men en landsomfattende undersøkelse gjort på 80-tallet, viste at 10 prosent av befolkningen har det som kalles flyfobi, hvorav halvparten aldri flyr. 25 prosent er alltid litt redde når de flyr og 50 prosent er redde av og til.

I dag er folk mye mer vant med og kjent med å fly, og man tror at tallene er noe lavere i dag.

Kilde: Øivind Ekeberg, professor emeritus og spesialrådgiver, Oslo Universitetssykehus