Betaler for drap på nordmenn

Taliban-kommandant lover fem kg gull i premie. - Vil ha oppmerksomhet, sier norsk Afghanistan-ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Taliban-kommandanten mulla Dadullah lover 5 kg gull til den som dreper en norsk, dansk eller tysk soldat i Afghanistan, skriver det Pakistan-baserte nyhetsbyrået Afghan Islamic Press ifølge Reuters og NTB.

Flere frivillige skal ha meldt seg til oppdraget.

- Taliban har utlovet mange dusører på utlendinger de siste årene, uten at det har hatt noen stor effekt. Men jeg skjønner godt at dette oppleves ubehagelig for de norske soldatene som befinner seg i Afghanistan, sier Kristian Berg Harpviken, seniorforsker ved forskningsinstituttet PRIO. 

Han forteller at Taliban tidligere har utlovet dusører i dollar, eller annen utenlandsk valuta.

- Gull er en ny vri.

Harpviken tror Taliban først og fremst er ute etter oppmerksomhet.

- Jeg tror motivet er PR, og det faktum at du ringer meg nå viser jo at de har lyktes. Taliban vet at hele verden følger med på muhammed-konflikten, og de vil nok benytte sjansen til å sete seg selv på kartet, sier afghanistan-eksperten.

- Trenger ikke de norske soldatene å ta trusselen alvorlig?

- Denne trusselen er bare del av en større helhet, og nordmenn i Afghanistan må uansett holde en lav profil fremover.

Det har vært noen tilfeller av kidnappinger i Afghanistan de siste årene. Harpviken forteller at de fleste av dem har fått en lykkelig utgang.

I ledelsen

Mulla Dadullah er en av Taliban øverste kommandanter og skal ha nær kontakt med lederen Mulla Omar. Dadullah lover også 100 kg gull til den som dreper en av de tolv tegnerne som stod bak de omstridte karikaturene av profeten Muhammed i Jyllands-Posten.

Både Norge, Danmark og Tyskland har NATO-soldater i Afghanistan. Det er nesten 300 norske soldater i landet, opplyser kommandørkaptein Thom Knustad i Forsvarets operative ledelse. Han hadde ikke hørt om dusøren før Dagbladet.no informerte ham nå i kveld.

- Dette kjenner jeg ikke til, men slike trusler må tas alvorlig. Hvis dette er riktig, er det svært bekymringsfullt, sier han.

- Vil dere undersøke dette nærmere?

- Det er vanskelig å si, ettersom jeg ikke kjenner til mer enn det du nettopp har fortalt meg, sier Knustad.

Mulla Dadullah er tidligere dømt til livsvarig fengsel for drapsforsøk på et afghansk parlamentsmedlem, og lever nå skjul.

Seks nordmenn skadd

Tirsdag ble en norskledet militærleir i Afghanistan angrepet av rasende demonstranter. Seks norske soldater ble skadet, og fire demonstranter ble skutt og drept under urolighetene.

- Taliban har ikke noe med dette angrepet å gjøre, i dette området av landet har ikke Taliban posisjon nok til en slik handling, sier Harpviken.

Mandag ble Norges ambassade i landets hovedstad Kabul stengt på grunn av sikkerhetshensyn.

<B>5 KG GULL:</B> Mulla Dadullah skal ha utlovet dusør for drap på nordmenn.