Betaler ikke

Vi handler som aldri før, men vi gir blaffen i å betale regninga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inkassosakene tårner seg opp. I fjor løp det inn 2,5 millioner inkassosaker her i landet, og ved utgangen av året lå det inkassosaker i systemet til en verdi av 34,9 milliarder kroner.

- Nordmenn eier ikke betalingsmoral. Det er trist å se at befolkningen i et land som flyter over av melk og honning, gir blaffen i å betale regningene sine. Nå lurer vi på hva som skjer dersom det er riktig at landet er inne i en konjunkturnedgang, sier generalsekretær Tor Andersen i Norske Inkassobyråers Forening til Dagbladet.

Han forteller at norske inkassoselskaper i fjor fikk inn 6,2 milliarder kroner til norsk næringsliv. Penger som var med på å trygge sysselsettingen i Norge.

Konkurser

- Det er det som skuffer mest. Folk tenker ikke på at det faktisk får reelle konsekvenser for næringslivet dersom de ikke betaler regningene sine. Uten de 6, 2 milliardene vi fikk inn i fjor, ville flere butikker gått konkurs - med derpå følgende arbeidsledighet, sier Andersen.

Som generalsekretær i inkassobyråenes forening har Andersen full oversikt over hvordan betalingsvilligheten utvikler seg her til lands.

- Det merkelige er at antallet inkassosaker har økt jevnt og trutt i takt med at forbrukerne har fått bedre råd. Lønningene har gått opp, og betalingsevnen er blitt bedret for brede grupper. Hvorfor ender da flere saker til inkasso? Jeg er kommet til at det dreier seg om betalingsmoral, sier Andersen.

De unge verst

Forskningsleder Lars Gulbrandsen ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) bekrefter det en rekke fagfolk i inkassobransjen sier: De dårligste betalerne er unge mennesker.

- Her er det nok et spørsmål om betalingsmoral. Hva det kommer av at det er slik, er ikke godt å si. Men vi får håpe at dette er en tendens som snur, at disse personene får bedre betalingsmoral når de blir eldre. Dersom ikke det skjer, vil nok tilliten mellom menneskene her i landet avta ganske dramatisk, sier Gulbrandsen til Dagbladet.

En fersk rapport fra Kredittilsynet viser at per 31. desember i fjor var 1955595 saker under utførelse. Dette var en økning på nesten 18 prosent sammenliknet med 1999.

I løpet av år 2000 mottok inkassoforetakene 2439327 nye saker til inkasso, mens 2177063 saker ble avsluttet i år 2000. Sammenliknet med 1999 er dette en økning på 6,7 prosent.