Betaler med menneskeliv

- USA jobber for å bevare fred. Men freden koster oss menneskeliv, sa president Clinton etter at det er klart at 10 amerikanere er omkommet i Nairobi. Det totale antall drepte etter bombeattentatene er nå kommet opp i 140.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi vil gjøre alt for å finne de ansvarlige for denne forferdelige ugjerning, sa Bill Clinton til det amerikanske folk lørdag formiddag.
Presidenten mente ambassadene i Nairobi og Dar El Salaam ble rammet av bombeattentatene fordi USA stiller seg sentrale i arbeidet med å bevare freden i verden.

- Til dere som nå har mistet deres nærmeste i Nairobi, husk at de omkomne døde som følge av sin innsats for landet, var presidentens ord.

Opposisjonell etterforskes

Sent fredag tok en hittil ukjent islamsk gruppe på seg ansvaret for de to bombeeksplosjonene i Afrika. Gruppen kaller seg Frigjøringshæren for islamske helligdommer.

Samtidig setter amerikanske etterforskere spørsmålstegn ved om den opposisjonelle Osama Bin Laden er delaktig i terrorhandlingene.

Ved tidligere anledninger har Bin Laden truet med hellig krig, og uttalt at han vil ramme amerikanerne.

140 døde

Det er hittil funnet 140 døde etter bombene som eksploderte fredag.Antall sårede er kommet opp i over 4000.

I Dar Es Salaam er åtte funnet omkommet, mens tallet på døde i Nairobi er kommet opp i 132. Ti av disse er amerikanere som oppholdt seg i USAs ambassade.

Fremdeles jobber redningsmannskaper på spreng for å finne eventuelle overlevende i ruinene, men det meldes om at redningsarbeidene er meget vanskelige. Flere steder er det fare for at ruinene skal rase og skade de som leter etter overlevende og døde.

Himmel ble helvete

Bombeattentatene fredag rammet der USA og verden minst ventet det: I fredlige Tanzania og Kenya.

Navnet Dar Es Salaam, som betyr Himmel og fred, er ikke lenger betegnende for Tanzanias hovedstad.

Fredelig er det heller ikke på operasjonsbordene ved sykehusene i de to afrikanske byene. I følge rapporter gjør leger og sykepersonell en formidabel innsats for å redde liv. Likevel fortsetter tallet på døde å stige.

Ikke bare USA har lidd store tap i denne forferdelige terrorhandlingen. Også Kenya og Tanzania er uskyldig rammet i det som ser ut til å være en hellig islamsk krigføring.

ANSVARLIG? Saudiarabiske Osama Bin Laden etterforskes for bombeattentatene i Tanzania og Kenya.<br>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer