Betaler over 30 000 kroner for håret

Etter at Christell Wilsgård (31) som niåring fikk en hjernesvulst, har hun mistet nesten alt av sitt eget hår. Nå må hun betale for mye av «parykken» selv: - Urimelig og urettferdig, sier Wilsgård.

ARR: Christell Wilsgård har fortsatt mange arr i hodebunnen etter hun har gjennomgått syv operasjoner siden hun var ni år gammel. Derfor vokser ikke håret til Wilsgård alle steder på hodet hennes, så hun buker daglig en «parykk». Foto: Privat.
ARR: Christell Wilsgård har fortsatt mange arr i hodebunnen etter hun har gjennomgått syv operasjoner siden hun var ni år gammel. Derfor vokser ikke håret til Wilsgård alle steder på hodet hennes, så hun buker daglig en «parykk». Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Christell Wilsgård (31) fra Eidsvoll var ni år gammel, opplevde hun at hun var mye dårlig, skjelte med øynene og hadde mye vondt i hodet. Etter flere besøk hos legen, ble hun henvist til øyelegen som mistenkte at det kunne være noe som var alvorlig galt. Likevel mente de at det ikke var nødvendig med en MR-undersøkelse.

- Mamma insisterte likevel på at vi skulle ta en MR- undersøkelse for å være sikre. Da jeg til slutt tok undersøkelsen, fant legene en svulst på størrelse med en appelsin, sier Wilsgård til Dagbladet.

Hun forteller at hun ikke kan huske mye fra den tida, men hun husker at legen ble bekymret med det samme, og tok moren hennes til side for en prat.

- På veien hjem husker jeg bare at mamma gråt fælt i bilen, sier Wilsgård.

Det var Eidsvoll Ullensaker Blad som først omtalte saken.

HÅR: Christell Wilsgård sier at hun har fått mye selvtilitt av «parykken», og er takknemlig for at hun fortsatt er i live i dag. Foto: Privat.
HÅR: Christell Wilsgård sier at hun har fått mye selvtilitt av «parykken», og er takknemlig for at hun fortsatt er i live i dag. Foto: Privat. Vis mer

- Urettferdig

Som følge av de 36 strålebehandlingene og sju operasjonene Wilsgård har gått igjennom, har hun mistet mye av sitt eget hår. Hun har imidlertid fortsatt hår ved panna og i nakken, så «parykken» hun bruker er spesialtilpasset for henne. Det kalles en hårdel.

Fram til Wilsgård var 18 år fikk hun dekket dette av NAV. Etter at hun ble 18 år, fikk hun dekket 14 825 kroner, fordi hårdelen skulle spesialtilpasses.

I 2018 ble det bevilget flere penger i statsbudsjettet til denne ordningen, etter et initiativ fra Alopeciaforeningen i Norge. Da ble tilbudet utvidet til at de mellom 18 og 30 også skal få dekket parykken gratis.

- Siden jeg fylte 31 år har jeg måttet betale nesten alt selv. Det synes jeg egentlig er veldig urimelig og urettferdig, sier Wilsgård.

I dag får hun bevilget 5725 kroner i stønad i året for hårdelen fra NAV, opplyser hun.

Likevel må Wilsgård betale 35 000 kroner for to hårdeler i året, i tillegg til reparasjon på limet og festet til hårdelene hos frisøren hver femte måned. Derfor må hun betale mye av håret fra egen lomme.

Fikk sjokk

Wilsgård er fortsatt preget etter de mange operasjonene og behandlingene hun har hatt gjennom livet. Hun sliter fortsatt med synet, konsentrasjonen og sterke hodepiner. Derfor er hun delvis ufør og jobber til daglig 70 prosent i en barnehage.

Det kom derfor som et sjokk da hun som 31-åring fikk melding om at hun nå får et mindre i støtte.

- Da jeg først fikk meldingen, var jeg helt knust. Jeg trodde jeg hadde fått en utvidet stønad, men det fikk jeg bare ut året da jeg var 30 år, sier hun og legger til:

- Jeg gikk ganske langt ned mentalt, og visste ikke helt hvordan jeg skulle kunne fortsette å ha råd til hårdelen.

BARNDOM: Christell sammen med faren, Terje Wilsgård, på sykehuset etter den første operasjonen da hun var ni år. Foto: Privat.
BARNDOM: Christell sammen med faren, Terje Wilsgård, på sykehuset etter den første operasjonen da hun var ni år. Foto: Privat. Vis mer

Etter Wilsgård fikk beskjeden fra NAV, sendte hun et bilde til flere venner og bekjente på Snapchat der hun fortalte hvor lei seg hun var.

Responsen var enorm, og etter få dager hadde både venner og kollegaer av henne startet flere innsamlingsaksjoner for saken til Wilsgård.

- Føles urettferdig

En av dem er skuespilleren Håkon Smeby (39) fra Gjerdrum som bestemte seg for å gå videre med saken til Wilsgård. Smeby forteller til Dagbladet at han ble kjent med familien til Wilsgård, etter en innsamlingsaksjon han gjennomførte i 2019.

Nå kjører han Norge rundt på motorsykkel under fanen «Hawkon Rides», for å samle inn penger for saken til Wilsgård.

Smeby opplyser til Dagbladet at de på to uker har samlet inn over 40 000 kroner.

- Jeg har selv familiemedlemmer som har hatt, har og kommer til å dø av kreft. Det føles urettferdig at man skal trenge å tenke på penger i den situasjonen Christell er i. Derfor har jeg et håp om at innsamlingsaksjonen skal skape blest rundt saken hennes, sier han.

Wilsgård sier hun er helt overveldet og takknemlig for all den støtten hun har fått.

- Jeg setter veldig pris på alle som har bidratt, og for alle de fine meldingene jeg har fått. Det er jo flere som sliter med dette, så jeg får også meldinger fra personer som sier at det er bra at jeg står fram med min historie, sier hun.

- Helt jævlig

Wilsgård har lang erfaring med hårdelene, men det skulle gå noen år før hun ble kjent hvilke muligheter hun hadde.

- Da jeg var liten, fikk jeg tre parykker fra Radiumhospitalet, og så prøvde jeg meg med vanlige hår-extensions i en periode. Det fungerte ikke så bra. Men da jeg var 16 år gammel, ble jeg oppmerksom på at det fantes spesialtilpassede hårdeler som jeg kunne få klistret på hodet. Første gang jeg brukte det, var til skoleballet i 10. klasse, og da ble jeg kåret til ballets dronning. Jeg følte meg veldig fin.

Hun forteller at hun fortsatt føler seg fin i dag, takket være hårdelen.

- Det har hjulpet meg veldig mye med selvtilliten. Noen kan jo tenke «det er jo bare hår», men for meg har det mye å si, sier hun.

Likevel påpeker hun at det ikke alltid er like lett å leve med.

- Det er til tider helt jævlig. Det krever mye stell, så jeg kan eksempelvis ikke bare dra på telttur, for da må jeg sitte å dandere håret lenge neste morgen. Når det sitter så er det veldig greit, men det er generelt mye jobb, sier hun og legger til:

- Det er ikke «bare hår» når du har hodebunnen fullt av arr, sier hun.

KREFTOVERLEVENDE: Dette bildet er tatt noen dager etter en av de sju operasjonene Wilsgård har gått gjennom. Bildet ble tatt i 2017. Foto: Privat.
KREFTOVERLEVENDE: Dette bildet er tatt noen dager etter en av de sju operasjonene Wilsgård har gått gjennom. Bildet ble tatt i 2017. Foto: Privat. Vis mer

- Sårbar fase

Dagbladet har vært i kontakt med NAV, som skriver at de forvalter regelverket som er bestemt av departementet. Derfor henviser NAV til Arbeids- og sosialdepartementet.

I en e-post til Dagbladet skriver statssekretær Saida Begum (H) at barn under 18 år har lenge fått dekket parykker etter en gunstigere ordning enn voksne. Reglene ble imidlertid justert i 2018.

- Personer mellom 18 og 30 år er i en sårbar fase ved overgang fra videregående skole til utdanning og arbeid. Regjeringen foreslo derfor i statsbudsjettet for 2018 å utvide ordningen som tidligere bare gjaldt barn til også å gjelde personer mellom 18 og 30 år, skriver Begum.

Det betyr, ifølge statssekretæren, at barn og unge voksne dermed er sikret rett til gode parykker i overgangen mellom skole og arbeid. Dette er et tiltak for å hindre isolasjon for denne gruppen og medvirke til at flere gjennomfører utdanning og kommer inn i arbeidslivet. Det ble bevilget 6,4 millioner kroner til dette formålet.

TAR ALT: Den kreftsyke influenseren bestemte seg denne uka for å fjerne alt håret. - Jeg trodde det skulle være vanskelig, skriver hun på Instagram. Video: Instagram / @elin.kjos Vis mer

- Stønadsnivået er ment å reflektere gjennomsnittskostnad for moderat prisede parykker. I mange tilfeller vil satsen kunne være tilstrekkelig til å dekke en hensiktsmessig parykk, sier Begum.

- Kilden er delvis ufør, fordi hun fortsatt har mange plager etter sykdomsforløpet. Er dette noe som kan påvirke stønaden hun får, og har det noe å si at hårdelen er spesialtilpasset?

- Nei, vilkåret for å få innvilget stønad til parykk eller hodeplagg fra folketrygden er at vedkommende helt eller delvis har mistet håret på grunn av sykdom eller behandling av sykdom. For personer over 30 år er maksimal stønad til parykk 5725 kroner. Dersom man på grunn av medisinske vilkår har behov for en individuelt tilpasset parykk, er maksimal stønad likevel 14 825 kroner per kalenderår, skriver hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer