Betaler over 400 mill. mer enn nødvendig for ubåtheving

U-864 utenfor Fedje kan heves for under halvparten av det Kystverket avtalte.

SENKET I '45: Tyske 8-864 har ligget på havbunnen i over 60 år, hvor den har lekket store mengder miljøfarlig kvikksølv.
Foto: Kystverket / SCANPIX
SENKET I '45: Tyske 8-864 har ligget på havbunnen i over 60 år, hvor den har lekket store mengder miljøfarlig kvikksølv. Foto: Kystverket / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Vraket av den tyske ubåten U-864 utenfor Fedje kan heves for under halvparten av det Kystverket har avtalt å betale. Årsaken er at Kystverket har prioritert metoden og ikke prisen.

Kystverket valgte en løsning til 820 millioner kroner fra det nederlandske firmaet Mammoet Salvage, mens Smit Salvage, ifølge Dagens Næringsliv, hadde et tilbud på under halvparten av det konkurrenten leverte.

Ubåtvraket utenfor Fedje inneholder store mengder kvikksølv, og Kystverket har derfor vært opptatt av at hevingen må skje på en måte som reduserer risikoen for utslipp. Både Smit Salvage og Mammoet Salvage hadde håndteringsløsninger for kvikksølvet inkludert i sine tilbud.

- Det viktigste for oss var ikke prisen, men metoden hvis U-864 først skal heves. Mammoet har presentert den beste løsningen med tanke på å redusere faren for ytterligere kvikksølvspredning i forbindelse med løftet fra havbunnen, sier Kystverkets beredskapsdirektør Johan Marius Ly.

U-864 ble senket av den britiske ubåten HMS «Venturer» 9. februar 1945. Det er historiens eneste kjente tillfelle av at en nedykket ubåt greier å senke en annen.


(NTB)

MILJØBOMBE: Den tyske ubåten hadde store mengder kvikksølv om bord. Disse utgjør en betydelig miljøtrussel. Foto: Scanpix/EPA/GEOCONSULT
MILJØBOMBE: Den tyske ubåten hadde store mengder kvikksølv om bord. Disse utgjør en betydelig miljøtrussel. Foto: Scanpix/EPA/GEOCONSULT Vis mer