Betaler rånere for å holde seg unna

Tilbys opptil 100 000 kroner i belønning for å ikke avholde større rånetreff i Kristiansand.

RÅNING: En gjeng med rånere samlet seg på en parkeringsplass i Kristiansand skjærtorsdag. Video: Privat Vis mer
Publisert

Rånere i Kristiansands-regionen kan belønnes med pengebeløp på opptil 100 000 kroner dersom de i tida framover holder seg unna hærverk og forsøpling, melder Fædrelandsvennen.

Bakgrunnen er et rånetreff skjærtorsdag, der opp mot 200 bilister samlet seg på parkeringsplassen utenfor handelsparken Avenyen utenfor Kristiansand.

De etterlot seg en «haug med søppel» og «skader for titusenvis av kroner», ifølge styreleder for handelsforeningen, Morten Finstad.

Påskeaften varslet Finstad politianmeldelser mot flere av personene som deltok på arrangementet. Nå har det endret seg.

Inngått avtale

Den mulige belønningen ble utlovet gjennom en avtale, som kom i stand i et møte med flere representanter fra rånemiljøet på Sørlandet tirsdag kveld. Det forteller administrerende direktør i Mosvold & co, Kurt Mosvold, til Dagbladet.

Han har tidligere beskrevet dialogen med miljøet som krevende. Etter det store treffet skjærtorsdag, har det vært annerledes.

- Denne gang var det de som tok kontakt med oss, med et ønske om dialog. Det synes vi er positivt, og bestemte oss for å gi dem en sjanse, sier Mosvold.

Avtalen er underskrevet av grupperingene «Råner Sørlandet» og «På hjul for Jesus». Den går blant annet ut på at Avenyen vil sponse opp til fem lovlige treff i Lillesand med 10 000 kroner, hvis det ikke blir avholdt flere treff som medfører forsøpling og hærverk i Kristiansand kommune det neste året. Miljøet kan også få en bonus på totalt 50 000 kroner fra Mosvold & co.

- Dialogen har vært fantastisk. Alle rånere på sørlandet bør være strålende fornøyd med resultatet. Det bør foreldre og besteforeldre og, sier leder av klubben «På hjul for Jesus», Karl Bernhard Bakke.

Kan slippe anmeldelse

De tre personene som etter planen skulle anmeldes for hærverk, slipper både anmeldelse og søksmål, dersom de beklager og ikke gjentar handlingene, forteller Mosvold.

- Vi har fått signaler om at de kommer til å følge oppfordringen.

Direktøren forteller at treffene i området har vært sporadiske, med noen større treff som han mener har gått over styr. Han ønsker å understreke at de er positive til miljøet, men at det er hærverket og forsøplingen de ønsker en slutt på.

- Det er et miljø som har mye positivt ved seg. Folk trenger tilhørighet, de har det gøy og tar vare på hverandre, slik at folk som kunne falt utenfor, fanges opp på en positiv måte.

MYE FOLK: Slik så det ut i Sørlandsparken skjærtorsdag. Foto: Privat
MYE FOLK: Slik så det ut i Sørlandsparken skjærtorsdag. Foto: Privat Vis mer

Vil organisere ordna treff

Det viktigste for Karl Bernhard Bakke, som tok initiativ til dialogen, har vært å sikre en plass der medlemmene får treffes. Han deltok selv på treffet skjærtorsdag, sammen med sin samboer, og opplevde at det gikk rolig for seg.

- Når man pålegges av politiet å flytte på seg, rekker man ikke å rydde opp etter seg, sier Bakke.

Politiet i Agder bekreftet samme kveld at de så seg nødt til å bortvise flere biler fra stedet. Ifølge de lokale corona-retningslinjene bør alle arrangementer utsettes. Regelverket sier at det bare er tillatt med 50 personer på et arrangement utendørs, og maks 20 om arrangementet er privat.

RÅNERE: Karl Bernhard Bakke og samboer Silje Elisabeth Rognhaugen på panseret av bilen sin. Foto: Privat
RÅNERE: Karl Bernhard Bakke og samboer Silje Elisabeth Rognhaugen på panseret av bilen sin. Foto: Privat Vis mer

Bakke forteller at planen framover er å avholde lovlige treff og treninger ved motorsportsenteret i Lillesand, der de får tilgang til egne baner til arrangementer.

I hans egen klubb er de alt fra fem til 55 personer som deltar på jevnlige treff. Når privatpersoner avtaler arrangementer utenfor det organiserte miljøet, er det vanskeligere å sørge for at det ikke fører med seg uønskede hendelser, påpeker Bakke.

- Jo flere medlemmer du har, jo større innflytelse har du. Da er det lettere for oss å gjennomføre arrangementer i ordna former, sier han.

Direktør Mosvold påpeker at avtalen som er inngått med gruppene, innebærer at disse skal medvirke til at ingen større treff finner sted i kommunen.

- Dersom det skjer, faller avtalen bort.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer