Betaler seg inn i korrupte land

Statoil har betalt ut 1,7 milliarder kroner i inngangsbillett til korrupte land uten å vite hvor pengene har tatt veien etterpå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to norske oljeselskapene Statoil og Hydro har til sammen betalt 2,4 milliarder kroner til regimer i korrupte land for å få tilgang til deres rike olje og gasskilder. Bare i Angola har de to selskapene i løpet av de seineste åra betalt mer enn 1,2 milliarder kroner i såkalt signaturbonus til det statlige oljeselskapet Sonangol. Dette selskapet har ansvaret for oljevirksomheten på vegne av de politiske myndighetene i Angola.

Korrupsjon

Signaturbonus betales som en slags takk til mottaker når kontrakten skrives. Verdensbanken har tidligere uttalt at 30- 40 prosent av oljeinntektene i Angola - slike signaturbonuser inkludert - ikke kan finnes igjen i statlige regnskaper. De mange kritikerne til den lukkede økonomien påstår at store andeler av oljeinntektene går til kjøp av våpen og utstrakt korrupsjon. Statoil har til sammen betalt 492834000 kroner til Sonangol. Hydro har betalt 729383000 kroner til det samme selskapet for å få rettigheter til flere forskjellige blokker utenfor kysten av Angola. Statoil har også betalt signaturbonus for rettighetene til leting, utbygging og produksjon av olje- og gassfelt i Nigeria, Aserbajdsjan, Kasakhstan og Venezuela. Alle disse landene figurerer høyt på listene over verdens mest korrupte land. I Nigeria har selskapet betalt 99,3 millioner kroner for lete- og utbyggingsrettigheter. I Kasakhstan betalte Statoil 99,6 millioner kroner for rettigheter i Kashagan-feltet som ble solgt i 1999. I Aserbajdsjan har selskapet betalt 336,3 millioner kroner for rettigheter i feltene Chirag, Alov og Shah Deniz. I Venezuela har Statoil betalt 677 millioner kroner til staten for å bygge ut og produsere fra oljefeltet Plataforma Deltana utenfor østkysten. I Iran betales ikke signaturbonus. Isteden må selskapene som får tillatelse til å lete etter olje og gass, ta kostnadene med å lete. Inntektene kommer etterpå, dersom selskapene finner drivverdige funn og får innvilget sine søknader om å bygge ut og produsere fra feltene.

Bekreftes

I tillegg til signaturbonusen som selskapene betaler til de korrupte regimene, kommer skatter og avgifter på oljen som blir produsert. Dagbladets regnskap for betaling av signaturbonus i Angola, Nigeria, Aserbajdsjan, Kasakhstan og Venezuela er bekreftet av informasjonssjef Kama Holte Strand i Hydro og informasjonssjef Kai Nielsen i Statoil. Til sammenlikning er Norges samlede bistandsbudsjett for i år på 14,4 milliarder kroner.

PRESSET: Statoil-sjef Olav Fjell.<!--/BTEK1-->
OMSTRIDT: Angola er et av regimene Statoil har betalt penger til. Verdensbanken har tidligere uttalt at 30 til 40 prosent av oljeinntektene i landet ikke kan finnes igjen i de statlige regnskapene.