Betaler tilbake bistandspenger

Hamas vil klare seg uten USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Palestinske myndigheter er blitt enige med USA om å returnere 340 millioner kroner som skulle vært brukt til å fornye den palestinske økonomien etter Israels tilbaketrekking fra Gaza, melder BBC.

USA og Israel planlegger å samle verdens ledere om en bistandsboikott av Palestina, fortalte kilder i den israelske regjeringen og i det amerikanske utenriksdepartementet til avisa New York Times tidligere denne uken. 

De to landene ønsker å gjøre leveforholdene i det palestinske samfunnet så uutholdelige at president Mahmoud Abbas ser seg nødt til å utlyse nyvalg, og at Hamas vil miste flertallet i parlamentet, som de vant ved valget i januar i år.

Hamas tror på Østen 

USA offentliggjorde etter det overraskende valget i januar at de vil revurdere all bistand til palestinerne. Myndighetene i Washington nekter å samarbeide med Hamas, som står oppført på amerikanernes liste over terrororganisasjoner, med mindre gruppen avstår fra vold og begynner å anerkjenne staten Israel. 

Nå er den første bistandsreduseringen vedtatt.

Hamas på sin side, er ikke redd for å miste de amerikanske bistandsmidlene. Gruppen mener den ikke trenger Vesten, og at den kan skaffe den nødvendige hjelpen fra muslimske land.

- Hvis vi lykkes med å reformere den palestinske selvstyremyndigheten både økonomisk og administrativt, kan vi spare mye penger og slippe unna den amerikanske utpressingen, sa Nayef Rajoub, nyvalgt parlamentsmedlem fra Hamas, til al-Jazeera tidligere i uken.

- TRENGER IKKE VESTEN: Nyvalgt parlamentsmedlem Nayef Rajoub