Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Betaling på 715 mill. ble «renvasket» av advokater med Statoil-koblinger

De fire advokatselskapene som har gransket Statoils Angola-betaling, har bånd til enten Statoil eller angolske myndigheter.

GJENNOMFØRTE BETALING: I desember 2015 skulle Statoil overføre en av de siste utbetalingene til Sonangol. Statoil og konsernsjef Eldar Sætre (til høyre) valgte å gjennomføre utbetalingen, til tross for at det i 2015 hadde gått fem og et halvt år uten spor av forskningssenteret.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
GJENNOMFØRTE BETALING: I desember 2015 skulle Statoil overføre en av de siste utbetalingene til Sonangol. Statoil og konsernsjef Eldar Sætre (til høyre) valgte å gjennomføre utbetalingen, til tross for at det i 2015 hadde gått fem og et halvt år uten spor av forskningssenteret. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): - Statoil kan gjerne betale for en utredning, men det er ikke nødvendigvis en objektiv vurdering. Statoil har fortsatt det selskapsrettslige og strafferettslige ansvaret. Å bruke advokatfirmaer til å skrive rapporter som renvasker oppdragsgiveren synes å ha blitt en betenkelig praksis, sier jusprofessor Beate Sjåfjell ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.

I 2011 undertegnet Statoil en kontrakt med det angolske statseide oljeselskapet Sonangol. Som en del av kontrakten måtte Statoil betale til sammen 715 millioner kroner i sosiale bidrag og støtte til et forskningssenter.

Men forskningssenteret - som til sammen har fått nærmere tre og en halv milliard kroner i støtte siden 2011 fra ulike selskap - er foreløpig bare et luftslott, og ingen vet hvor pengene er blitt av.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?