GJENNOMFØRTE BETALING: I desember 2015 skulle Statoil overføre en av de siste utbetalingene til Sonangol. Statoil og konsernsjef Eldar Sætre (til høyre) valgte å gjennomføre utbetalingen, til tross for at det i 2015 hadde gått fem og et halvt år uten spor av forskningssenteret.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
GJENNOMFØRTE BETALING: I desember 2015 skulle Statoil overføre en av de siste utbetalingene til Sonangol. Statoil og konsernsjef Eldar Sætre (til høyre) valgte å gjennomføre utbetalingen, til tross for at det i 2015 hadde gått fem og et halvt år uten spor av forskningssenteret. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Betaling på 715 mill. ble «renvasket» av advokater med Statoil-koblinger

De fire advokatselskapene som har gransket Statoils Angola-betaling, har bånd til enten Statoil eller angolske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): - Statoil kan gjerne betale for en utredning, men det er ikke nødvendigvis en objektiv vurdering. Statoil har fortsatt det selskapsrettslige og strafferettslige ansvaret. Å bruke advokatfirmaer til å skrive rapporter som renvasker oppdragsgiveren synes å ha blitt en betenkelig praksis, sier jusprofessor Beate Sjåfjell ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.

I 2011 undertegnet Statoil en kontrakt med det angolske statseide oljeselskapet Sonangol. Som en del av kontrakten måtte Statoil betale til sammen 715 millioner kroner i sosiale bidrag og støtte til et forskningssenter.

Men forskningssenteret - som til sammen har fått nærmere tre og en halv milliard kroner i støtte siden 2011 fra ulike selskap - er foreløpig bare et luftslott, og ingen vet hvor pengene er blitt av.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99 kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn